«Στο δωμάτιο όπου συνέβη» («The Room Where It Happened») είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.
Ο Μπόλτον ήταν 17 μήνες δίπλα στον πρώην και υποψήφιο για επανεκλογή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η γνώμη του για το πρώην αφεντικό του; Η χειρότερη, καθώς μιλά για έναν άνθρωπο ιδιοτελή, που τιμωρεί τους προσωπικούς του εχθρούς και είναι χαλαρός με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.
Τα απομνημονεύματα του Μπόλτον δεν είναι και πολύ διαφορετικά από άλλα αντίστοιχα που έχουν δημοσιεύσει πρώην συνεργάτες του επιχειρηματία.
«Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος»
«Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος», γράφει ο Μπόλτον στον νέο πρόλογο του βιβλίου του, προβλέποντας ότι «αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια προεδρικής του θητείας ήταν άσχημα, μια δεύτερη θητεία θα είναι χειρότερη».
Στον Λευκό Οίκο, ο Τζον Μπόλτον βρισκόταν το 2018 και το 2019. Έχοντας επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον κατηγόρησε για έλλειψη πολιτικής φιλοσοφίας και συγκρότησης. Όπως προειδοποίησε, σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Τραμπ θα μπορούσε να δώσει εντολή οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ, να περιορίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία παρά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, να ενθαρρύνει την Κίνα να θέσει υπό αποκλεισμό την Ταϊβάν και γενικά να επιδιώξει τον απομονωτισμό.
«Ενδιαφέρεται να πάρει εκδίκηση για τον εαυτό του»
Παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αυτοπροβάλλεται ως μεγάλο αουτσάιντερ, λέγοντας ότι «για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί, εγώ είμαι η εκδίκησή σας».
Σύμφωνα με τον Μπόλτον, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ο Τραμπ δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά τον εαυτό του.
«Ο Τραμπ ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα μόνο να πάρει εκδίκηση για τον εαυτό του, και θα ξοδέψει μεγάλο μέρος της δεύτερης θητείας για αυτό», γράφει στο βιβλίο όπου σκιαγραφείται μια ζοφερή εικόνα της Αμερικής επί μιας δεύτερης θητείας Τραμπ.
«Λευκός Οίκος δουλοπάροικων»
Πριν αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον πίστευε ότι το βάρος του αξιώματος του Αμερικανού προέδρου θα τον πειθαρχούσε. Η κρίση του ήταν λανθασμένη. Ο μεγιστάνας, όπως ανακάλυψε, είχε ως στόχο μόνο το προσωπικό του συμφέρον.