Η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια του στίβου, Κάστερ Σεμένια, επιμένει ότι είναι αποφασισμένη να «παλέψει» μέχρι τέλους για τις γυναίκες και ζητά την οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει τη νομική μάχη για τα δικαιώματα της.
Η διπλή Ολυμπιονίκης (2012, 2016) και τριπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μ. δεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται, επειδή αρνείται την ορμονική θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι είναι θύμα διακρίσεων.
Olympic Champion Caster Semenya has called on South Africans to support her ahead of her case taking place in May this year.
The European high court is expected to rule on whether Caster can stop taking drugs that reduce her Testosterone.#KayaNews #CasterSemenya JJ pic.twitter.com/QlbwQry5Lw
— Kaya 959 News (@KayaNews) February 9, 2024
[WATCH] Gold medalist Caster Semenya is calling for financial support ahead of her upcoming court battle.
The European Human rights court will be tasked with either confirming Caster’s victory or overturning it. #KayaNews #CasterSemenya JJ https://t.co/U9g3Z0XGcd pic.twitter.com/Iy99TvZVc7
— Kaya 959 News (@KayaNews) February 9, 2024
«Προσπαθούμε να βρούμε οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουμε τη δικαστική μάχη. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση για να βρούμε ειδικούς που θα στηρίξουν τα επιχειρήματα μας. Δεν είναι μια μάχη για να δικαιωθώ εγώ, αλλά μια μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα», δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουγκ η Σεμένια, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας της.
Οι δικηγόροι της δεν ζητούν χρήματα αλλά τα δικαστικά έξοδα αγγίζουν τα 170.000 ευρώ.
Η Σεμένια έχει φυσική ύπαρξη πολλών ανδρικών ορμονών και έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση για περισσότερα από δέκα χρόνια με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics, πρώην IAAF), της οποίας οι κανονισμοί την εμποδίζουν να τρέξει στα 800 μέτρα. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από την ελβετική δικαιοσύνη, επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό.
Η 32χρονη Νοτιοαφρικανή δρομέας οδήγησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έκρινε υπέρ της. Η απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο, δεν ακυρώνει τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και δεν ανοίγει άμεσα το δρόμο για την επιστροφή της στα 800 μέτρα, σε κάθε περίπτωση όχι χωρίς θεραπεία. Η επόμενη νομική θα δοθεί στις 15 Μαΐου.