Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι διαφωνίες στην Ευρώπη, αποδυναμώνουν την άμυνα της Ουκρανίας

Η βοήθεια προς την Ουκρανία – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία – έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται τους τελευταίους μήνες λόγω του αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο το οποίο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει στην αποδέσμευση ενός νέου πακέτου στήριξης.

Περισσότερα από 107 δισ. ευρώ

Ως τις 15 Ιανουαρίου η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 107,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Kiel, το οποίο καταγράφει τα όπλα που έχουν δεσμευθεί οι σύμμαχοι του Κιέβου να του προσφέρουν μετά την έναρξη του πολέμου.

Η ΕΕ και οι χώρες μέλη της έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία 49,7 δισεκ. ευρώ και οι ΗΠΑ 42,2 δισεκ. Όμως τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η ΕΕ πρόκειται να αποδεσμευθούν σταδιακά σε διάστημα ετών, ενώ αυτά των ΗΠΑ έχουν ήδη δοθεί στο Κίεβο ή έχουν χρησιμοποιηθεί για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι 27 χώρες μέλη έχουν παραδώσει περίπου 35,2 δισεκ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας, λιγότερη από τις ΗΠΑ.

Ανά χώρα, τις ΗΠΑ ακολουθεί η Γερμανία (17,7 δισεκ. εκ των οποίων τα 9,4 έχουν ήδη χορηγηθεί), η Βρετανία (9,1 δισεκ, εκ των οποίων 4,8 έχουν ήδη δοθεί) και η Δανία (8,4 δισεκ. από τα οποία έχουν ήδη δοθεί τα 4,5).

Διακοπή της αμερικανικής βοήθειας

Όμως οι ΗΠΑ, βασικός πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχουν πάψει να της χορηγούν βοήθεια. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί εδώ και μήνες μάταια να ψηφιστεί από το Κογκρέσο ένα νέο πακέτο, το οποίο όμως μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σύμβουλος του Μπάιντεν επεσήμανε πρόσφατα ότι «αναμένω ολοένα και περισσότερο ότι ο ουκρανικός στρατός θα θέτει όρια στη χρήση πυρομαχικών ή ακόμη και θα αντιμετωπίζει ελλείψεις στο μέτωπο» λόγω «της αδράνειας των ΗΠΑ».

«Είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια το 2024», εκτίμησε το ινστιτούτο Kiel. Και ειδικοί φοβούνται για το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία των ΗΠΑ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που ίσως σημάνει τον τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα στρατιωτική της βοήθεια με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Κρίστοφ Τρεμπές, επικεφαλής της ομάδας του ινστιτούτου Kiel που είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Δημοφιλέστερα

To Top