Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βγαίνουν κατά κύριο λόγο ακίνητα κάθε είδους, αλλά, πιο σπάνια και κινητά περιουσιακά στοιχεία. Τώρα θα βγουν και… «ψάρια». Δεν εννοούμε βέβαια αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα στη θάλασσα, αλλά μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας η οποία έχει τη δική της ιστορία.
Πρόκειται για τη μονάδα της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Φόρκυς Α.Ε.» στα Ψαχνά της Εύβοιας που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 13 Μαρτίου, εκτός βέβαια εάν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εν λόγω μονάδα είναι μισθωμένη στη Σελόντα Α.Ε., κάποτε «πρωταγωνιστή» του κλάδου, που σήμερα λειτουργεί υπό τη σκέπη της Avramar, η οποία και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές «αναταράξεις»…
Η Forkys και τα προβλήματα
Η Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες ανήκει στους αρκετά «παλιούς παίκτες» της αγοράς καθώς ξεκίνησε στη Χίο (όπου και εδρεύει) το 1998 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή λαυρακιού και τσιπούρας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει και στην παραγωγή άλλων θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, όπως φαγκρί, κρανιός, συναγρίδα, λυθρίνι και μαγιάτικο. Διαθέτει 5 μονάδες πάχυνσης στη Χίο, συσκευαστήριο και χερσαίες εγκαταστάσεις υποστήριξης, καθώς και τη μονάδα της Εύβοιας.
Ωστόσο η εταιρεία υπέστη τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης που… τίναξε στον αέρα την αγορά με αποτέλεσμα να «λυγίσουν» ακόμη και οι leaders, όπως η Σελόντα και η Νηρέας.
Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2022, η «Φόρκυς Α.Ε.» είχε κύκλο εργασιών 16,25 εκατ. ευρώ, έναντι 15,33 εκατ. ευρώ το 2021 και τελικό καθαρό αποτέλεσμα ζημίες 2,35 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,04 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.
Η εταιρεία όμως εμφανίζει σωρευμένες ζημίες 16,5 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 35,08 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20,55 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια.
Όπως σημειώνεται στις καταστάσεις «οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές είναι σημαντικές και σε αυτές περιλαμβάνεται και ποσό 10,3 εκατ. ευρώ προς συγγενή εταιρεία συναφούς αντικειμένου», αποδίδοντας την επιβράδυνση των πληρωμών προς αυτήν σε προβλήματα ρευστότητας.