Ελλάδα

Τέμπη: Σε απολογία καλούνται 23 μη πολιτικά πρόσωπα την ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία

Συνολικά 23 μη πολιτικά πρόσωπα, που είναι κατηγορούμενοι για την περιβόητη Σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, καλούνται να απολογηθούν στην ανακρίτρια ευρωπαϊκών υποθέσεων Χριστίνα Σαλάππα.

Καλούνται οι 23 Δημόσιοι και μη υπάλληλοι (της ΕΡΓΟΣΕ, της ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, της ανάδοχης του έργου κοινοπραξίας, κ.λπ.) να απολογηθούν την ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους (28 Φεβρουαρίου 2024), από την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς. Οι 23 θα απολογηθούν για παραλείψεις στην εκτέλεση της γνωστής Σύμβασης 717, παραλείψεις οι οποίες συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, η κυρία Σαλάππα η οποία χειρίζεται τη δικογραφία μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής και την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή εισαγγελία, επεξεργάστηκε τα στοιχεία που έχει έως τώρα στα χέρια της και καλεί τους 23 κατηγορουμένους την 28η Φεβρουαρίου 2024, για να απολογηθούν.

Βέβαιον θεωρείται ότι και οι 23 θα ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, σε μια υπόθεση για την οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Διευκρινίζεται, ότι η υπόθεση αυτή αφορά μεν μία αυτοτελή δικογραφία για κακοδιαχείριση σε σχέση με την εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης, αλλά αντίγραφό της βρίσκεται ήδη στα χέρια του εφέτη – ειδικού ανακριτή της Λάρισας Σωτήρη Μπακαίμη, ο οποίος έχει διευρύνει τον αρχικό κατάλογο των κατηγορουμένων και έχει συμπεριλάβει ορισμένα εκ των προσώπων που είναι κατηγορούμενοι και στην υπόθεση της σύμβασης 717, που χειρίζεται η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια.

Όπως είναι γνωστό για την σύμβαση 717, η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί σε βάρος 23 προσώπων –18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι– για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Αναλυτικότερα, από την Ευρωπαία ανακρίτρια καλούνται για να απολογηθούν:

ü 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετιζόμενη με τις επιχορηγήσεις. Επιπρόσθετα και 2 εξ αυτών κατηγορούνται, επιπρόσθετα, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον,

ü 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία επί Ευρωπαϊκών κονδυλίων και

ü 5 εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας του έργου, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Δημοφιλέστερα

To Top