Με στόχο τη συνδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα καταστήσει τους συγκεκριμένους κλάδους κυρίαρχους πυλώνες του νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της Ελλάδας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κήρυξε το πρωί την έναρξη των εργασιών του πρώτου κοινού συνεδρίου για την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό που οργανώνει ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Γαλάζιοι Ορίζοντες».
Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε, είναι να βγάλει τον αλιέα από τα καρτ ποστάλ, όπου τον έχει τοποθετήσει η παράδοση και να τον εντάξει στην παραγωγή, ώστε να τον καταστήσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, ενώ για περίπου 15.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος.
«Εθνική στρατηγική που δεν θα χαράξουν κάποιοι τεχνοκράτες πίσω από τα γραφεία τους, αλλά που θα χαράξουμε μαζί, οι άνθρωποι της θάλασσας, οι επαγγελματίες των κλάδων της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε ο ΥπΑΑΤ στην εναρκτήρια ομιλία του.
Το κοινό συνέδριο, όπως είπε ο υπουργός, απαιτούσαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να αναδειχθούν οι υδάτινοι πόροι σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως:
-Η ενεργειακή κρίση, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
-Η κλιματική κρίση, που απέδειξε ότι δεν έχει σύνορα.
-Τα ψάρια εισβολείς, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Αναφερόμενος στην την πολιτική της ΕΕ για το θέμα τόνισε:
«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προωθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας δημιουργώντας περιορισμούς στην ελεύθερη αλιεία. Στόχος μας να γεφυρώσουμε αυτές τις τάσεις, καθώς δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την παράδοση χρόνων που έχουμε στην αλιεία στη χώρα μας, αλλά απλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη». Επισήμανε δε την ανάγκη να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με ουσιαστικότερο τη συνδιαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και στα προβλήματα που δημιουργούν στην παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και στις πολιτικές της ΕΕ για καταπολέμηση της υπεραλίευσης.
« Στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκουμε ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και περιορισμούς και κανόνες που επιβάλλει η Πράσινη Μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τις παραδοσιακές πρακτικές και να υιοθετήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η δική μας θέση είναι η προσαρμογή του επαγγέλματος του αλιέα στα νέα δεδομένα και η στήριξη του. Ενισχύουμε τον αλιευτικό τουρισμό. Στηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες».
Το μέλλον της αλιείας βρίσκεται μπροστά μας