Τους λογαριασμούς του με το κυβερνητικό του παρελθόν υπό την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έκλεισε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή συνέδριο για την επέτειο των 50 χρόνων από την Μεταπολίτευση. Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, έξι μήνες μετά από την παραίτησή του από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε λάθη και «ατυχείς» χειρισμούς, «έδειξε» πρόσωπα και καταστάσεις που κόστισαν στην πολιτική κληρονομιά του, αλλά και έστειλε μηνύματα στους παλιούς και νέους συντρόφους του, παραμένοντας πολιτικά «παρών».
Σε μια πιο ώριμη φάση και αποστασιοποιημένος από τα γεγονότα, ο πρώην Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει απολογητικά πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Στην ίδια κατεύθυνση, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας». Κατά τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι «ατυχείς» χειρισμοί αποτύπωσαν τελικά μια εικόνα εντελώς διαφορετική από τις αρχικές προθέσεις του, με αποτέλεσμα να θιγούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czjgfed1ihv5)
Στάσεις και ονόματα
Πίσω από τις ενισχυμένες δόσεις αυτοκριτικής του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, ο ίδιος «φωτογράφισε» τον αρμόδιο τότε Υπουργό, Νίκο Παππά, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, χωρίς η αναφορά του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να εξαιρεί τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συνεργάτες, πάντως, του Νίκου Παππά απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και αναφορικά με τη στάση που κράτησαν ορισμένοι πρώην Υπουργοί του απέναντι στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
«Φλερτ» με την έξοδο από το ευρώ
Συγκεκριμένα, είχαμε «και εμένα και τους περισσότερους -όχι όλους όμως τους συναδέλφους μας- στο υπουργικό συμβούλιο να κατανοούμε ότι η χώρα μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στηλιτεύοντας τη στάση ορισμένων υπουργών του, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρότι το δημοψήφισμα «δραματοποίησε τις εξελίξεις σε τόσο γρήγορο βαθμό που έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω», όπως ισχυρίστηκε.
Κατά τον ίδιο, «η Ελλάδα δίχως αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα μπορούσε να βγει ποτέ στις αγορές». Ωστόσο, «εκεί είναι οι ευθύνες, ο εγκλωβισμός σε πρόσωπα που είχαν κρίσιμο ρόλο που είχαν προσωπική ατζέντα». Πλην του κ. Βαρουφάκη, για τον οποίο ρωτήθηκε, «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε ο πρώην Πρωθυπουργός, ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «ουδέποτε απείλησε. Είπε ότι θα παραιτούμουν, αν δεν…» σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σχολίασε.
Άλλωστε, για τον πρώην Πρωθυπουργό η «ενοχική» στάση των υπουργών και στελεχών της διακυβέρνησής του ευθύνεται στην αδυναμία κεφαλαιοποίησης του έργου του, όπως περιέγραψε, παρότι η συμφωνία που σύναψε με τους Θεσμούς, έδωσε τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση του χρέους και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε «απογοητευμένος» από το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε τελικά ο «βελούδινος» διαχωρισμός εκκλησίας κράτους, όπως είπε, ενώ ανάλογα συναισθήματα του προκαλεί το γεγονός ότι η Αριστερά δεν αναγνώρισε τη σημασία της μακροοικονομικής σταθερότητας. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δεν παραγνώρισε ότι και η Αριστερά αφέθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην εντύπωση της δήθεν «θωρακισμένης οικονομίας», για την οποία εγκάλεσε κυρίως τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Η πολιτική παρακαταθήκη