Ελλάδα

Πανεπιστήμια: Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα – Δια ζώσης τα μαθήματα στις περισσότερες σχολές

Προς σταδιακή ομαλοποίηση βαίνει η κατάσταση στα πανεπιστήμια καθώς στην πλειοψηφία των σχολών πανελλαδικά, τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου πραγματοποιούνται πλέον δια ζώσης. Στον αντίποδα, έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου, νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στον απόηχο της ψήφισης του νόμου για την ανώτατη παιδεία, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους σχολών, οι οποίες εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), «η Φιλοσοφική και η Νομική ξεκινούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, αν και τα συγκεκριμένα ήταν τα ‘ισχυρά’ μπλοκ των καταλήψεων. Παραμένει υπό κατάληψη η Σχολή Θετικών Επιστημών», επισημαίνει ο Πρύτανης, Γεράσιμος Σιάσος.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ύστερα από εννέα εβδομάδες καταλήψεων, ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία ότι σήμερα, 13 Μαρτίου, ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών στο Κεντρικό Κτίριο, ενώ τα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως. Με απόφαση της Συγκλήτου, αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διδασκαλία των μαθημάτων δια ζώσης.

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου, ξεκινά το εαρινό εξάμηνο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου. Σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου, οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου θα διεξαχθούν μεταξύ 8-26/7. Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, για όσα μαθήματα δεν έχουν ήδη γίνει, θα διεξαχθούν όταν λήξει η κατάληψη των φοιτητών και η απεργία των μελών ΔΕΠ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγράφεται μεγάλη ‘κόπωση’ του φοιτητικού πληθυσμού, ακόμη και όσων ήταν ιδιαίτερα κινητοποιημένοι. Οι καταλήψεις αίρονται σταδιακά, δεδομένου ότι δεν μπορούν πλέον να συγκροτήσουν απαρτία στις φοιτητικές συνελεύσεις – όπως συνέβη και στην περίπτωση της Νομικής ΑΠΘ, που ξεκίνησε κανονικά τα μαθήματα σήμερα.

Με βάση τις ως τώρα καταγεγραμμένες «διαθέσεις» των φοιτητών, υπάρχει η ανησυχία μήπως οι καταλήψεις γίνουν «διαρκείας», αφού υπήρχε η προσέγγιση να συνεχιστούν μέχρι να «μην εφαρμοστεί ο νόμος». Το φαινόμενο των καταλήψεων παραμένει δυναμικό και αναμένεται η εξέλιξή του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), σύμφωνα με τον Πρύτανη, Φώτιο Μάρη, «από τα 30 Τμήματα του ΔΠΘ, υπό κατάληψη παραμένουν μέχρι τις 19/3 τα 5, όπου τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως. Πρόκειται για τα πέντε Τμήματα του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Κανονικά, δια ζώσης, γίνονται τα μαθήματα στις υπόλοιπες έξι πόλεις – Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο αλλά και σε Καβάλα, Δράμα, τις δύο πόλεις, οι οποίες μετά την ψήφιση του νόμου ενσωματώθηκαν στο ΔΠΘ και για τις οποίες, είμαι πλέον υπεύθυνος».

Στο ΔΠΘ, αναφέρεται από πανεπιστημιακές πηγές, ότι υπάρχει η τάση από τις παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να συνεχιστούν οι καταλήψεις έως τις Ευρωεκλογές.

Στην κανονικότητα επέστρεψε και το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Σε σύνολο 31 Τμημάτων, μόνο σε δύο έχουμε κατάληψη σήμερα – στο Μαθηματικό και στο Χημικό – αύριο ίσως να έχει μείνει μόνο ένα», δηλώνει ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, «έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα κανονικά στα περισσότερα τμήματα και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία».

Δημοφιλέστερα

To Top