Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση με θέμα «Navigating Business in the Digital Era» που διοργάνωσε η Grant Thornton υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια έγιναν περισσότερες προσπάθειες από ποτέ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, φέροντας τη χώρα μας συχνά σε καλύτερη θέση από άλλες πιο προηγμένες χώρες.
Ειδικότερα, οι δράσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τα εξής:
Πρώτον, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας με επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, (δίκτυα 5G, οπτικές ίνες), οι ψηφιακές δράσεις καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (GOV.gr και ο ψηφιακός βοηθός mAIGov.gr), που εξοικονομούν χρόνο, ταλαιπωρία και χρήμα σε πολίτες και επιχειρήσεις και οι αντίστοιχες δράσεις του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Όπως η καθολική εφαρμογή του myDATA, η επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων (από το 2025 όλα τα τιμολόγια θα είναι ηλεκτρονικά), το myAADEapp, το chatbot της ΑΑΔΕ, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σύμφωνα με την οποία η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους, θα γίνεται πλέον μόνο ψηφιακά και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. «Μέχρι πρόσφατα διάφοροι έλεγαν ότι δεν θα γίνει τίποτα. Η πραγματικότητα είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει διασυνδεθεί ή θα διασυνδεθεί μέχρι το τέλος Απριλίου με ραντεβού. Στο τέλος Απριλίου αυτή η μεταρρύθμιση κλείνει», ανέφερε ο υπουργός.
Δεύτερον, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων για την ψηφιακή αναβάθμιση των ίδιων των επιχειρήσεων, με δράσεις που όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης (απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι «τα κονδύλια πάνε σε λίγους») απευθύνονται κυρίως ή αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπογράμμισε δε ότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περισσότερα από ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:
-Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πυλώνας μετά τις «πράσινες» επενδύσεις, με 69 έργα προϋπολογισμού 2,4 δις ευρώ. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του Ταμείου αναμένεται να ωφελήσουν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο υπουργός σημείωσε ωστόσο έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλες επιχειρήσεις για το δανειακό σκέλος των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού
-Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 που απευθύνεται αποκλειστικά σε ΜμΕ ο αρχικός προϋπολογισμός προσεγγίζει το 1 δισ. «Μόνο για τα τρέχοντα προγράμματα για ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν υποβληθεί αιτήσεις από πάνω από 2.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ! Και από αυτά, έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 1.700 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 55 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο υπουργός. «Είναι χρήματα τα οποία, μεταξύ άλλων θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό».
Τρίτον, οι δράσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι startups που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις περιλαμβάνουν και την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του 2024, αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς που θα αφορά και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. «Είναι ζήτημα προτεραιότητας στο πλαίσιο της αναζήτησης του νέου παραγωγικού μοντέλου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Τέταρτον, η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που περιλαμβάνει δύο άξονες: Αφενός την κατάρτιση, με προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google, η Cisco και η Microsoft, με στόχο η κατάρτιση να είναι ουσιαστικό εφόδιο για τον εργαζόμενο αλλά και με πιστοποίηση των προγραμμάτων. Και αφετέρου η προσπάθεια να επανέλθει στη χώρα μέρος του εργατικού δυναμικού που έφυγε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «διότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων που επιστρέφουν στην Ελλάδα είναι άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες». Ήδη, όπως ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με την Eurostat από τους 600 περίπου χιλ. Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021, οι 350 χιλ. περίπου έχουν επιστρέψει.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε εξάλλου ότι η συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες:
Πρώτον, την δημοσιονομική σταθερότητα ανεξάρτητα από τους κανόνες της ΕΕ/ «Δεν ξοδέψαμε, δεν ξοδεύουμε και δεν θα ξοδέψουμε παραπάνω από αυτά που έχουμε, γιατί έχουμε την κληρονομιά του υψηλού χρέους και κρινόμαστε από την αγορά, τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης», ανέφερε.
Δεύτερον, την φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική. «Έχουν γίνει πολλά βήματα, είπε, ιδίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου το οποίο πρέπει να στηρίζεται στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια».