Ελλάδα

Έρευνα για μεγάλης έκτασης νοθεία στις κάλπες της Κύπρου για τις ρωσικές εκλογές

Όργιο νοθείας κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις κάλπες που στήθηκαν στην Κύπρο, διαπιστώνει έρευνα του Russian Election Monitor (REM), το οποίο στελεχώνουν νυν και τέως πολιτικοί και ερευνητές από χώρες της ΕΕ.

Ο τίτλος της έρευνας είναι: «Εκλογική ανωμαλία στην Κύπρο. Πώς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δημιούργησαν 40.000 ψήφους για τον Πούτιν».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, στην Κύπρο ψήφισαν περισσότεροι από 53.000 ψηφοφόροι. Οι 37.000 από αυτούς ψήφισαν πριν την επίσημη ψηφοφορία στη Ρωσία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως αυτές οι ψήφοι «κατασκευάστηκαν» για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Πούτιν και να παρουσιάσει την «μεγαλειώδη» νίκη που παρουσίασε. Είναι ωστόσο δύσκολο να αποδειχθεί η πιθανή νοθεία καθώς δεν υπήρξε κανένας ανεξάρτητος έλεγχος της ψηφοφορίας στη Κύπρο.


kipros-ekloges-rosia1

Κατά την REM, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καταδεικνύουν πως η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί η μεγαλύτερη σε έκταση εκλογική νοθεία, στο εξωτερικό, στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Πόσοι Ρώσοι ζουν στη Κύπρο;

Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, είχε ανακοινώσει ότι λειτούργησαν 295 εκλογικά τμήματα σε 144 χώρες για Ρώσους πολίτες που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή την 1η Ιανουαρίου 2024, οι Ρώσοι ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό, είναι 2.002.787.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην Κύπρο ζούσαν περίπου 50.000 Ρώσοι πριν τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την διετία 2022 – 2023 μετακόμισαν άλλοι 30.000. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί από το ψευδοκράτος, στα κατεχόμενα ζουν περίπου 50.000 Ρώσοι. Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που βρίσκονται στην Κύπρο υπολογίζεται στις 120.000 ως 130.000.

Πώς οργανώθηκε η ψηφοφορία;

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών στη Κύπρο λειτούργησαν δύο εκλογικά τμήματα στη Λευκωσία και ακόμα τέσσερα (κινητά) στη Λεμεσό, τη Πάφο, τη Λάρνακα και την Αγία Νάπα. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα διεξήχθη πρόωρη ψηφοφορία από 1 έως 4 Μαρτίου και κύρια ψηφοφορία από 15 έως 17 Μαρτίου.

Επιπλέον, στην κατεχόμενη Λευκωσία λειτούργησε ένα εκλογικό κέντρο στο προξενικό γραφείο που άνοιξε η ρωσική πρεσβεία. Το εκλογικό κέντρο των κατεχομένων καταμετρήθηκε ως μέρος ενός εκ των δύο εκλογικών τμημάτων της Λευκωσίας. Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Murat Zyazikov, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο, πως, «για πρώτη φορά, οι Ρώσοι που ζουν στη Βόρεια Κύπρο θα μπορέσουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα». Ιστοσελίδα στα κατεχόμενα δημοσίευσε φωτογραφία του προξενικού γραφείου, στο οποίο φέρεται να έγινε η ψηφοφορία από τις 6 ως τις 8 Μαρτίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες (εκτός από τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής), για αυτό το εκλογικό κέντρο, κατά την REM, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η εκλογική δραστηριότητα της ρωσικής κοινότητας στα κατεχόμενα ούτε να επιβεβαιωθεί ότι όντως έγινε ψηφοφορία.

Δημοφιλέστερα

To Top