Πολιτική

«Όχι» στους πειραματισμούς, «ναι» στη σταθερότητα – Ο Μητσοτάκης απέναντι στην «επικίνδυνη Βαβέλ» της αντιπολίτευσης

«Σας κοιτώ στα μάτια και στα πρόσωπά σας, απευθύνομαι με ειλικρίνεια σε κάθε συμπολίτη μας. Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση». Με αυτή τη φράση, λίγο πριν κατέβει από το βήμα της πρώτης μέρας του συνεδρίου της ΝΔ στο Ζάππειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τον στρατηγικό του στόχο ενόψει της κάλπης του Ιουνίου. Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να επικρατήσουν οι τάσεις χαλαρότητας ή η σπουδή κάποιων να στείλουν ένα αόριστο «μήνυμα» στο κυβερνών κόμμα, ρισκάροντας την πολιτική σταθερότητα.

Δεν είναι μυστικό ότι στα πηγαδάκια που στήθηκαν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, το απόγευμα της Παρασκευής, τα γαλάζια στελέχη συζητούσαν για την επικείμενη εκλογική μάχη και έκαναν προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ή ζητούσαν από τους συνομιλητές τους τις δικές τους εκτιμήσεις. Κοινή συνισταμένη των όσων ακούγονταν, ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να είναι στα νούμερα των ευρωεκλογών του 2019, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα την επομένη μέρα. Και ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να συμμερίζεται αυτόν τον προβληματισμό, χωρίς όμως να αμφιβάλλει για τη στρατηγική πορεία της ΝΔ. «Να συσπειρωθούμε και να ενωθούμε, όπως το κάναμε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου. Όταν όλοι τελικά διαπίστωσαν, το απέδειξαν με την επιλογή τους, ότι ο τόπος παρά τις δυσκολίες τελικά προοδεύει και ότι μαζί, όλοι μαζί, θα τον κάνουμε καλύτερο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τη συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων ως τον πρώτιστο στόχο. «Ζητούμε από τους πολίτες να πουν «όχι» στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο «ναι» στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά», υπογράμμισε, περιγράφοντας το εκλογικό δίλημμα του Ιουνίου.

«Επικίνδυνη Βαβέλ»

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει, παράλληλα, η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είναι ότι δεν διαθέτει έναν «ορατό» αντίπαλο που να λειτουργεί ως «σκιάχτρο» για το εκλογικό σώμα. Στις πρόσφατες εκλογές, τον ρόλο αυτό έπαιξε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιπαραβάλλει τη δική του τετραετία με αυτή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όμως, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι κατακερματισμένα και μακριά από τη ΝΔ, ακόμα και με τη δεδομένη φθορά που παρουσιάζει στις τρέχουσες μετρήσεις;

Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε μια «επικίνδυνη» Βαβέλ που είναι απέναντι στη ΝΔ, εντάσσοντας σε αυτήν τους κ. Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Βελόπουλο.

«Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό «λεφτόδεντρο» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα», είπε για τον κ. Κασσελάκη.

«Δίπλα του ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να «βάφει» το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος», είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ για τον Κυριάκο Βελόπουλο υπογράμμισε ότι «το παζλ συμπληρώνεται από έναν τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας».

Μήνυμα ενότητας

Μπροστά σε πάνω από 3.000 φίλους και στελέχη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην «όλη παράταξη», σε παλαιότερα και νεότερα στελέχη. Ενδιαφέρον είχε και το «άνοιγμα» που έκανε στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που κάθονταν στην πρώτη σειρά, όταν αναφέρθηκε σε «Βατοπέδια» και «σκευωρίες Novartis», μιλώντας για τις επιχειρήσεις κατά το παρελθόν να πληγεί η παράταξη. Δεν είναι μυστικό ότι οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς διατηρούν τις αποστάσεις τους από την ασκούμενη πολιτική και μάλιστα έχουν εκφραστεί κριτικά, ιδίως για τα εθνικά θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν θέλησε να ανακυκλώσει την ένταση, απευθυνόμενος στην παρακαταθήκη των δύο πρώην πρωθυπουργών και εμφανίζοντας αυτούς ως δικαιωμένους για τις επιλογές τους.

«Το περιπολικό είναι και ταξί»

Αν μη τι άλλο, πάντως, η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη που συζητήθηκε ιδιαίτερα ήταν αυτή για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, την οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για τις μάχες που έχει να δώσει η ΝΔ κόντρα στις στρεβλές νοοτροπίες του βαθέως κράτους. «Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές», είπε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε, όμως, ότι πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα «ναι» στην εξίσωση. «Ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους», υπογράμμισε.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναμένεται να κυλήσει σε ήπιους τόνους, με τοποθετήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Πάνω από 200 στελέχη αναμένεται να πάρουν τον λόγο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται από το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο και θα δώσει το παρών στις ομιλίες του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου. Ο ίδιος, αποχωρώντας χθες με τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη από το Ζάππειο, εμφανίστηκε έτοιμος για μια ακόμη εκλογική μάχη, κατά την οποία και πάλι θα μπει στον στίβο των περιοδειών. Αυτό, πάντως, δεν μοιάζει να τον προβληματίζει.

Δημοφιλέστερα

To Top