Ο συγκεκριμένος οδηγός περιλαμβάνει τόσο τις υποχρεώσεις των αστυνομικών όσο και τα δικαιώματα των πολιτών- θυμάτων απέναντι στις υπηρεσίες της αστυνομίας. Ακόμη, περιλαμβάνει αναλυτικά ποια είναι τα αδικήματα, ποιους αφορούν, πότε μια γυναίκα μπορεί να οδηγηθεί σε δομή και να της παρασχεθεί επιπλέον προστασία.
Σημειώνεται, ότι η εγρήγορση και η κινητοποίηση των αστυνομικών έρχεται μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας (1/4). Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, καταγράφεται «έκρηξη» στις καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που ερμηνεύεται ότι συνδέεται με τη δολοφονία της Κυριακής καθώς πολλές γυναίκες θύματα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί 852 περιστατικά ενδοικογενειακής βίας! Βασική οδηγία είναι ότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως και δεν απαιτείται μήνυση από το θύμα για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες ο αστυνομικός. Αρκεί απλή αναφορά.
Ακολουθεί το εγχειρίδιο προς τους αστυνομικούς:
Σύντομος οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας
Πρέπει να γνωρίζω ότι: Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως:
– Ακόμη και αν το θύμα δεν επιθυμεί να καταθέσει, καταθέτω εγώ σε συνάδελφο μου όσα μου περιέγραψε και σχηματίζω δικογραφία.
– Η διερεύνηση ξεκινά άμεσα, με όποιον τρόπο και αν μου γνωστοποιήθηκε η τέλεση του αδικήματος.
Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να έχει τις κάτωθι μορφές:
Α. Ψυχολογική βία (αρ. 7)
Ενδοοικογενειακή απειλή
«Όταν προκαλείται τρόμος ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη».