Τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο έκρουσε η ορισθείσα ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Κάγια Κάλλας.
Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας και η γυναίκα που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ στην αντιπροεδρία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη θέση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ “ανακρίθηκε” από τους Ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) κατά την τελευταία ημέρα των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επόμενης Κομισιόν, την επομένη της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυρία Κάλλας υπογράμμισε πολλάκις ότι η προτεραιότητα της Ε.Ε είναι νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, κάτι για το οποίο η Ε. Ε πρέπει να εργάζεται σε καθημερινή βάση, προσφέροντας στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
“Η Ρωσια νομίζει ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Δεν πρέπει να της δώσουμε αυτήν την ικανοποίηση, πόσω μάλλον όταν βλέπουμε το Ιράν, τη Β. Κορέα και την Κίνα να συνεργάζονται και να σχηματίζουν συμμαχίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Εσθονή πολιτικός.
Σύμφωνα με την ορισθείσα ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει όταν η Ρωσία καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει, όπως έγινε στο Αφγανιστάν και σε για αυτόν τον λόγο η ΕΕ πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.
“‘Απαντες επιθυμούμε την ειρήνη, ωστόσο υπάρχει διαφορά στο τί εννοεί ο καθένας ως ειρήνη. Η Ε.Ε επιθυμεί μια βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία και αν υποχωρήσουμε απέναντι στον εισβολέα και πούμε πάρε ό,τι θέλεις, ειναι σαν να λέμε το ίδιο σε κάθε έναν που σκέφτεται να εισβάλει σε ένα άλλο κράτος. Αν ενδώσουμε στη Ρωσία είναι να σαν να στέλνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους επίδοξους εισβολείς”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κάλλας, ενώπιον των Ευρωβουλευτών.
“Η συμφωνία του Μινσκ που είχε ως στόχο να τερματίσει τη σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία «δεν έφερε ειρήνη, έφερε περισσότερους πολέμους», δήλωσε η κυρία Κάλλας και επανέλαβε για νιοστή φορά ότι η ειρήνη στην περιοχή θα επέλθει όταν η Ρωσία χάσει τον τελευταίο της αυτόν “αποικιακό της πόλεμο”
Σύμφωνα με την ίδια, η Κίνα θεωρείται πλέον ανταγνωστής και στρατηγικός αντίπαλος της ΕΕ, καθώς επιλέγει, αντί το ελέυθεριο εμπόριο, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και χωρίς τη στηριξη της Κίνας, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμό της με την ίδια ισχύ. Παράλληλα υπογράμισε ότι η Ε.Ε οφείλει να ενισχύσει άμεσα τις σχέσεις της με την Νότιο Κορέα την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ δήλωσε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για την υποστήριξη που παρέχει στη Μόσχα.
“Η ρωσική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Σκεφτείτε μόνο ότι το επιτόκιο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι στο 20%. Κάτι που δείχνει τον αληθινό σφυγμό της οικονομίας της, ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Ούτε τα έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο είναι τα ίδια. Είναι πολύ χαμηλότερα”, δήλωσε η κυρία Κάλλας.
Σύμφωνα με την ίδια η Ε.Ε μπορεί κάποιες φορές να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, καθώς όπως τόνισε “είμαστε 27 διαφορετικές δημοκρατίες εντός της ΕΕ και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλήξουμε σε άμεσες αποφάσεις, καθώς διαπραγματευόμαστε και συμβιβαζόμαστε, λαμβάνοντας το ένα κράτος – μέλος υπόψη τις ανησυχίες των άλλων, ωστόσο το βασικό ζήτημα είναι να καταλήξουμε εν τέλει σε μια κοινή θέση ώστε να μην μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων.