Συγκεκριμένα, στην τελευταία ενημέρωσή του, ο κ. Μίλερ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν αποδεκτό, ηγέτες μιας βίαιης τρομοκρατικής οργάνωσης να ζουν άνετα, πόσο μάλλον σε πόλεις συμμάχων και εταίρων όπως η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ηγετικά στελέχη της Χαμάς, τα οποία προηγουμένως διέμεναν στη Ντόχα του Κατάρ, έχουν μετακινηθεί στην Τουρκία. «Δεν μπορώ να διαψεύσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επιμένει ότι «τα μέλη της Χαμάς που καταζητούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς είναι αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και ευθύνεται για τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών, καθώς και για τη συνεχιζόμενη κράτηση επτά Αμερικανών ομήρων. Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι οι σχετικές απαιτήσεις της Ουάσινγκτον δεν περιορίζονται στην Τουρκία, αλλά απευθύνονται σε κάθε χώρα που ενδέχεται να φιλοξενεί στελέχη της οργάνωσης.
Σε ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, ο εκπρόσωπος του State Department απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένες δηλώσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία κανονικότητα στις σχέσεις με τη Χαμάς» και υπογράμμισε πως αυτό το μήνυμα έχει καταστεί σαφές και στην τουρκική κυβέρνηση.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να κλιμακώνουν την πίεση προς την Άγκυρα για ζητήματα που αφορούν στη διεθνή ασφάλεια και τη διαφάνεια στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς προκαλεί ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει ότι οι δεσμοί με τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ασύμβατοι με τη συμμαχική αλληλεγγύη.
Ο κ. Μίλερ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διατηρώντας ανοιχτή την πιθανότητα για περαιτέρω διπλωματικές κινήσεις ή μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.