Ο αξιωματούχος τόνισε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι και την ανάληψη της ευθύνης για το νότιο Λίβανο από το λιβανέζικο στρατό.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Άμος Χόχσταϊν βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ και συναντάται χωριστά με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF αντιστράτηγο Χέρτζι Χάλεβι, για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Χόχσταϊν είχε συναντήσεις με τη λιβανέζικη πλευρά τις προηγούμενες ημέρες και ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «πρόσθετη πρόοδος».
Σύμφωνα με το προσχέδιο για την πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο λιβανέζικος στρατός θα αναλάβει την ευθύνη να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να εγκατασταθεί εκ νέου στο νότιο Λίβανο.
Εάν το Ισραήλ διαπιστώσει πως η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει να ξαναχτίσει υποδομές στο νότιο Λίβανο, θα ειδοποιήσει το λιβανέζικο στρατό, μέσω των ΗΠΑ, ώστε να αναλάβει δράση εναντίον της οργάνωσης. Εάν δεν αναληφθεί δράση από τον λιβανέζικο στρατό, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να δράσει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι IDF θα διατηρήσουν επίσης το δικαίωμα να δράσουν για να αποτρέψουν οποιαδήποτε άμεση απειλή, όπως τον εντοπισμό μελών της Χεζμπολάχ που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επίθεση ή ένα φορτίο όπλων που προορίζεται για την οργάνωση.
Βάσει της συμφωνίας, οι Λιβανέζοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα χωριά τους στο νότιο Λίβανο, ενώ το Ισραήλ δεν θα συμπεριλάβει στα σχέδιά του τη διατήρηση μιας ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η UNIFIL, πιθανότατα θα εξακολουθεί να έχει παρουσία στο νότιο Λίβανο μετά την υπογραφή της πιθανής εκεχειρίας, αν και το Ισραήλ δεν τη θεωρεί σημαντικό παράγοντα για την επιβολή της απομάκρυνσης της Χεζμπολάχ.