«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε3 (σ.σ. της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας) δεν αναφέρθηκαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και στις καθημερινές έκτοτε επιθέσεις εναντίον αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Όρεν Μάρμορσταϊν σε ανακοίνωσή του.
«Το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και δεν επιβάλλει κανέναν περιορισμό στην ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στο έδαφος αυτό» πρόσθεσε. «Ωστόσο στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας οι διεθνείς οργανισμοί δεν καταφέρνουν να διανείμουν τη βοήθεια λόγω των λεηλασιών της Χαμάς, μεταξύ άλλων» κατήγγειλε.
Χθες Δευτέρα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί της Ε3 απέστειλαν επιστολή στον Ισραηλινό ομόλογό τους Γκίντεον Σάαρ «ζητώντας να ανοίξουν σημεία διέλευσης και να διανεμηθεί άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Σύμφωνα με το Παρίσι «η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία ζητούν από το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εγγυηθεί την προστασία του άμαχου πληθυσμού».
Επίσης χθες ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «φρικτή» και την παρομοίασε με την «ημέρα της κρίσης».
Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε τους περιορισμούς, οι οποίοι, όπως δήλωσε, επιβάλλονται στη μεταφορά βοήθειας, χαρακτηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα «εξαιρετικά ανεπαρκή».
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι ο πληθυσμός του θύλακα, περίπου 2,4 εκατ. άνθρωποι, βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Σύμφωνα με αυτές, οι παραδόσεις βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ επιμένουν εξάλλου να τονίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διανομή βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για δυσκολίες στην εύρεση καυσίμων και οδηγών για τα φορτηγά λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας στον θύλακα. Παράλληλα καταγγέλλουν τους πολλούς περιορισμούς τους οποίους, όπως αναφέρουν επιβάλλουν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές.