Πολιτική

Χρήστος Ράμμος: Η «αριστερή πρόταση» για την Προεδρία – Η πρόταση Χαρίτση, οι αντιδράσεις Φάμελλου και Τσίπρα

Με την πεποίθηση ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να πυροδοτήσει «πολιτικά γεγονότα» συνόδευσε τη χθεσινή του παρουσία στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, Αλέξης Χαρίτσης αιφνιδίαζε άπαντες, προτείνοντας τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο ως ιδανικό διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Από το περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «η Νέα Αριστερά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και σήμερα προτείνουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κύριο Χρήστο Ράμμο», κάνοντας ο ίδιος λόγο για «έναν δημόσιο λειτουργό, έναν δικαστικό, έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου».

Είχε προηγηθεί ανάλογη πρόταση που κατέθεσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς, δηλώνοντας -σχεδόν ρητορικά- πως «υπάρχουν πρόσωπα που συζητιούνται και από τον πολιτικό κόσμο και από τον κόσμο της νομικής επιστήμης, κι από τα κοινωνικά κινήματα και από τους διανοούμενους». «Δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω, αλλά θα κάνω μία ερώτηση: ποιος θα είχε αντίρρηση από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για τη περίπτωση του Χρήστου Ράμμου;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης, μολονότι η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της απέναντι στην προεδρική εκλογή.

Πάντως, ερωτηθείς χθες για την πρόταση εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Χρήστου Ράμμου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρχικά πως «τιμώ και εκτιμώ τον κύριο Ράμμο, έναν εξαίρετο λειτουργό της δικαιοσύνης», αφήνοντας πρώτα να τοποθετηθεί «αυτός που έχει τη βασική ευθύνη». Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε πως «παρατηρώ μια θεσμική υποβάθμιση. Να μας πει πού έκανε λάθος και δεν ανανεώνει τη θητεία της Σακελλαροπούλου», για να συμπληρώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης «μπορούσε να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας είναι μια καλή πρόεδρος και θα ανανεώσω τη θητεία της».

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια. Η στάση του πρωθυπουργού οδηγεί σε θεσμική υποβάθμιση και παρεκτροπή», όπως είπε.

Γέφυρα με ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, η οποία έπιασε εξαπίνης τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου προκάλεσε ντόμινο… προοδευτικών αντιδράσεων χθες, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναζητά πρόσωπα, αν όχι αφορμές κοινού βηματισμού.

Συγκεκριμένα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε απόλυτα ανοιχτός σε συνεργασίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον προτεινόμενο από την ΝεΑΡ για Πρόεδρο, Χρήστο Ράμμο ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και δεν θα βάλω στη συζήτηση κανένα “φίλτρο” για τον κ. Ράμμο, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια συζήτηση δευτερογενή, η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος πριν συνεδριάσει έστω για πρώτη φορά η Πολιτική Γραμματεία να πω κάτι δημόσια εγώ».

«Όμως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς, γιατί πρέπει η πρόταση και η συζήτηση να καταλήξει σε μια πολύ καλή πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, δεν συμφωνώ με μια τελική κατάληξη, αν τυχόν φτάσουμε εκεί, μιας μονοκομματικής επιλογής» συνέχισε ο κύριος Φάμελλος, εξηγώντας πως «πάντα η επιλογή με τις προβλέψεις του προηγούμενου Συντάγματος έδινε πάντα σε εμάς μια εντολή να έχουμε σύνθεση, μια συναίνεση».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προέτρεψε να «μην αξιοποιηθεί το 151 της νέας συνταγματικής πρόβλεψης για μονοκομματική πρόταση και το πρόσωπο και η επιλογή της ΝΔ πρέπει να εκφράζει πολιτικές αρχές της ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Πρέπει να αντιστοιχεί δηλαδή σε αυτό που είναι η ελληνική Δημοκρατία». «Έλα που το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτά τα στοιχεία του Κράτους Δικαίου και του Συντάγματος; Αλλά δεν αφορά υποψηφιότητες, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Δημοφιλέστερα

To Top