Πρόσφατα, η φαιντανύλη έγινε περισσότερο γνωστή γιατί συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική κρίση οπιοειδών.
Γνωστή και ως Actiq, Duragesic ή Sublimaze στη συνταγογραφούμενη μορφή της, είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό παυσίπονο που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των χρόνιων και δυνατών πόνων.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η φαιντανύλη μπορεί να είναι 50 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη.
Για το λόγο και οι επιστήμονες κινητοποιήθηκαν αφού εντόπισαν ίχνη φαιντανύλης σε δελφίνια του Τέξας καθώς η κρίση οπιοειδών πλήττει τον ωκεανό.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της φαιντανύλης στα θηλαστικά παραμένουν άγνωστες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη ανακάλυψε ίχνη φαιντανύλης στο λίπος των δελφινιών στον κόλπο του Μεξικού, υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης του οπιοειδούς στο περιβάλλον.
Ερευνητές στο Texas A&M University-Corpus Christi εντόπισαν το ισχυρό οπιοειδές σε 30 κοινά ρινοδέλφινα σε τρεις τοποθεσίες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Redfish Bay και Laguna Madre στο Τέξας.
Η μελέτη υπό τον τίτλο «Pharmaceuticals in the Blubber of Live Free-Swimming Common Bottlenose Dolphins», έγινε πρόσφατα αποδεκτή από το περιοδικό iScience.
Από τα 89 δελφίνια στα οποία διεξήχθη η έρευνα, τα 83 παραμένουν ζωντανά και τα έξι είναι νεκρά.
Η φαιντανύλη, ωστόσο, εντοπίστηκε σε 18 ζωντανά δελφίνια όπως επίσης και στα νεκρά θηλαστικά.
Τα ευρήματα πάντως υποδηλώνουν ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.