Η κατά κεφάλην αμοιβή στους μισθωτούς, εξήγησε, αυξάνεται με 5,1%, καλύπτει τον πληθωρισμό (3%). «Ο ιδιωτικός τομέας δίνει υψηλότερες αμοιβές από τον δημόσιο. Μόλις πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Βεβαίως μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του συνόλου του συνόλου των συντελεστών της παραγωγής όχι μόνο του εργαζόμενου», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, «η μετανάστευση από προορισμούς τους οποίους επιθυμούμε είναι μια λύση στο πρόβλημα της αγοράς εργασίας, εσωτερικές λύσεις επίσης υπάρχουν… πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, πρέπει να δούμε τους νέους γιατί δεν εργάζονται και προτιμούν να μένουν με τους γονείς».
Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες, επισήμανε, ο διοικητής της ΤτΕ, διότι «μειώνεται το εργατικό δυναμικό λόγω γήρανσης, κάτι που έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό, γιατί αν το αρνηθούμε, τότε θα καταδικαστούμε σε παραγωγική στασιμότητα λείπουν 200.000 χέρια. Υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης για εργαζομένους χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες, το Ταμείο Ανάκαμψης παρέχει τη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα διώξει έναν αριθμό μεταναστών. Αυτό θα δημιουργήσει πληθωρισμό στην Αμερική… Διότι θα συρρικνώσει την αγορά εργασίας, την προσφορά εργασίας».