Με ανάρτησή του στο Truth Social χαρακτήρισε την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του νησιού «απόλυτη αναγκαιότητα» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί κατά την πρώτη του θητεία.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση από τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας, Μούτε Εγκεντε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» και διαβεβαίωσε ότι το νησί θα συνεχίσει τον αγώνα του για ελευθερία και αυτονομία.
Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου με έκταση πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σπάνια ορυκτά,. Αυτοί οι πόροι, μαζί με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση στην Αρκτική, καθιστούν τη Γροιλανδία κρίσιμο γεωπολιτικό «περιουσιακό στοιχείο».
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Pituffik Space Base, που βρίσκεται στο νησί, είναι στρατηγικής σημασίας για αποστολές αντιπυραυλικής άμυνας και διαστημικής επιτήρησης. Η βάση κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και παραμένει κλειδί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ιστορικό ενδιαφέρον και γεωπολιτικές βλέψεις από τις ΗΠΑ
Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γροιλανδία δεν είναι καινούριο. Στη δεκαετία του 1940, η κυβέρνηση του Χάρι Τρούμαν προσέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία. Αν και η πρόταση απορρίφθηκε, η στρατηγική σημασία του νησιού παραμένει αμείωτη.
Η ιδέα επανήλθε το 2019 κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, με τη στήριξη πολιτικών όπως ο γερουσιαστής Τομ Κότον, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γροιλανδία θα μπορούσε να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Αρκτική.
Η πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της Γροιλανδίας
Η Γροιλανδία αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας από το 2009, με δικαίωμα να κηρύξει ανεξαρτησία. Παρότι πολιτικά και πολιτισμικά συνδέεται με την Ευρώπη, γεωγραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική. Το νησί έχει 57.000 κατοίκους, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι αυτόχθονες Ινουίτ.