Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα η αναζήτηση τεσσάρων εφήβων στον Ισημερινό – Οργή από τους πολίτες

Η αγωνία αυξάνεται στον Ισημερινό, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων απανθρακωμένων πτωμάτων κοντά σε στρατιωτική βάση, εν μέσω των άκαρπων ερευνών για να εντοπιστούν τέσσερα ανήλικα αγόρια τα οποία είχαν πάει να παίξουν κι εξαφανίστηκαν την 8η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) εξέφρασε «ανησυχία» για την εξαφάνιση των τεσσάρων παιδιών, ηλικιών μεταξύ 11 και 15 ετών.

Από την πλευρά τους, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η UNICEF απαίτησαν ο Ισημερινός να «εξαντλήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του για να ερευνήσει τα γεγονότα» κατά τρόπο «διεξοδικό, ταχύ και αμερόληπτο».

Ο Σαούλ Αρμπολέδα, ο Στίβεν Μεδίνα και τα αδέλφια Χοσουέ και Ισμαέλ Αρόγιο είχαν πάει να παίξουν ποδόσφαιρο νότια της Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, την 8η Δεκεμβρίου.

Δεν επέστρεψαν ποτέ.

Ο Λουίς Αρόγιο, ο πατέρας των δυο αδελφών, αποκάλυψε σε μέσα ενημέρωσης πως το βράδυ που εξαφανίστηκαν τα παιδιά του, δέχθηκε κλήση από κάποιον που του έδωσε τον Ισμαέλ. Στρατιωτικοί «μας καταδίωξαν, έριξαν στον αέρα, μας έδειραν», είπε το παιδί στον πατέρα.

Η οικογένεια Αρόγιο λέει πως κατόπιν της στάλθηκαν δυο διευθύνσεις μέσω WhatsApp — η μια, στην πόλη Τάουρα, αντιστοιχούσε σε στρατιωτική βάση. Κατόπιν, κατά τη διάρκεια νέας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, κάποιος του υπέδειξε πως τα παιδιά «τα άρπαξε η μαφία».

Την Τρίτη, αφού η δικαιοσύνη έκρινε πως η υπόθεση αυτή είναι «εξαναγκαστική εξαφάνιση», βρέθηκαν τέσσερα πτώματα σε ελώδη περιοχή, κοντά στη στρατιωτική βάση στην Τάουρα, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Σε βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί και δημοσιοποιήθηκε από το κοινοβούλιο, διακρίνονται στρατιώτες να οδηγούν τον έναν από τους εφήβους σε όχημα και να τον χτυπούν, ενώ άλλο αγόρι είναι πεσμένο κάτω μπρούμυτα μπροστά στο αυτοκίνητο.

Τα πτώματα που βρέθηκαν είναι εντελώς «κατεστραμμένα», γεγονός που μάλλον κάνει εξαιρετικά δύσκολη την αναγνώρισή τους, προειδοποίησε μιλώντας στον Τύπο ο Μπίλι Ναβαρέτε, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γουαγιακίλ, που συμπαραστέκεται στους γονείς των εφήβων που αγνοούνται.

Οι οικογένειες κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο νεκροτομείο της Γουαγιακίλ την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δημοφιλέστερα

To Top