«Πάντα μου άρεσαν οι βίζες, πάντα ήμουν υπέρ της βίζας. Γι’ αυτό και τις έχουμε», είπε ο Τραμπ τηλεφωνικά, αναφερόμενος στο πρόγραμμα H-1B, το οποίο επιτρέπει σε εταιρείες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εξειδικευμένους εργαζόμενους.
«Έχω πολλές H-1B βίζες στις επιχειρήσεις μου. Πάντα πίστευα στις H-1B. Τις έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζες αλλοδαπών εργαζομένων στην πρώτη του κυβέρνηση και είχε επικρίνει το πρόγραμμα στο παρελθόν.
Τα σχόλια του Τραμπ το Σάββατο ήρθαν μία ημέρα μετά την υπόσχεση του Μασκ να «πολεμήσει» για το ζήτημα, λέγοντας σε έναν αντίπαλο που τον ειρωνευόταν να πάει «να γ@@@@@ί».
Ο «εμφύλιος» για την VISA H-1B
Ο Έλον Μασκ και ο Βιβέκ Ραμασουάμι τάχτηκαν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος H-1B για εξειδικευμένους μετανάστες με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι σκληροπυρηνικοί του στρατοπέδου MAGA.
Ο Μασκ, δισεκατομμυριούχος, γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται διπλάσιο αριθμό μηχανικών για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τονίζοντας ότι η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων από όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη. «Αν θέλεις η ομάδα σου να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να στρατολογήσεις κορυφαία ταλέντα όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει σε όλη την ομάδα να νικήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.
No, we need more like double that number yesterday!
The number of people who are super talented engineers AND super motivated in the USA is far too low.
Think of this like a pro sports team: if you want your TEAM to win the championship, you need to recruit top talent wherever…
— Elon Musk (@elonmusk) December 25, 2024
«Αναφέρομαι στο να φέρουμε μέσω νόμιμης μετανάστευσης το κορυφαίο ~0,1% του ταλέντου των μηχανικών ως απαραίτητο για να συνεχίσει η Αμερική να κερδίζει», έγραψε ο Μασκ σε άλλη ανάρτηση την Πέμπτη. «Το να σκέφτεσαι την Αμερική ως μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που κερδίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλει να συνεχίσει να κερδίζει είναι η σωστή στρατηγική».
Maybe this is a helpful clarification: I am referring to bringing in via legal immigration the top ~0.1% of engineering talent as being essential for America to keep winning.
This is like bringing in the Jokic’s or Wemby’s of the world to help your whole team (which is mostly… https://t.co/mtd0cgkNvE
— Elon Musk (@elonmusk) December 26, 2024
Από την πλευρά του, ο Ραμασουάμι, πρώτης γενιάς Αμερικανός πολίτης με ρίζες από την Ινδία και προοριζόμενος για το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας μαζί με τον Έλον Μασκ, τόνισε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά καταφεύγουν σε ξένους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης υψηλής εξειδίκευσης στο εσωτερικό.
Επιπλέον, κατηγόρησε την αμερικανική κουλτούρα για την προώθηση της μετριότητας έναντι της αριστείας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τηλεοπτικές σειρές όπως τα «Boy Meets World» και «Saved By The Bell».
«Η αμερικανική μας κουλτούρα τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό (τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90 και πιθανότατα περισσότερο). Αυτό δεν ξεκινάει στο κολέγιο, ξεκινάει από νεαρή ηλικία», έγραψε την Πέμπτη. «Μια κουλτούρα που εξυμνεί τη βασίλισσα του χορού πάνω από τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας ή τον αθλητή πάνω από τον αριστούχο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς» σημείωσε.
The reason top tech companies often hire foreign-born & first-generation engineers over “native” Americans isn’t because of an innate American IQ deficit (a lazy & wrong explanation). A key part of it comes down to the c-word: culture. Tough questions demand tough answers & if…
— Vivek Ramaswamy (@VivekGRamaswamy) December 26, 2024
Οι απόψεις τους, ωστόσο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ, όπως η Λόρα Λούμερ, η Άνν Κόλτερ και ο Ματ Γκατζ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος H-1B.