Τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι αθροιστικά έχουν εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί 72 φοροελαφρύνσεις σε άμεσους φόρους και εισφορές, ΦΠΑ και έμμεσους φόρους.
Στη λίστα με τις φοροελαφρύνσεις 2019-2025, την οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το newmoney.gr, περιλαμβάνονται και έκτακτες μειώσεις φόρων και εισφορών που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Δεν περιλαμβάνονται άλλες έκτακτες παροχές της περιόδου εκείνης όπως οι πάσης φύσεως επιδοτήσεις ή ενισχύσεις τύπου «market pass» και «fuel pass».
Στην πλειονότητά τους οι παροχές ήταν είτε μόνιμες είτε μονιμοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν στην πορεία. Ειδικά οι φοροελαφρύνσεις μετά την περίοδο της πανδημίας (2020-2021) έχουν μπει στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, προκαλώντας και ενίοτε συστάσεις για περικοπή τους. Πριν εβδομάδων μόλις, στην Έκθεσή του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ τάχθηκε υπέρ του περιορισμού του αφορολογήτου και των εξαιρέσεων ή απαλλαγών από ΦΠΑ, τις οποίες έχει θεσπίσει η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία.
Ο κύκλος των μειώσεων φόρων ξεκίνησε το 2019, με τρεις κινήσεις που είχαν στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη, αλλά και ευπαθείς ομάδες: Μείωση ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, απαλλαγή αυτοκινήτων ΙΧ πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας και απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Στην πορεία η λίστα των φοροελαφρύνσεων 2019-2025 περιέλαβε πολλές περισσότερες μειώσεις άμεσων φόρων για τα νοικοκυριά (από 22% σε 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ), αύξηση αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, νέες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ ή και σε άλλα βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, αλλά και πλήρη κατάργηση τελών και φόρων που επιβλήθηκαν στα Μνημόνια, όπως το τέλος επιτηδεύματος.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα των φοροελαφρύνσεων στο newmoney.gr