Διεθνή

Ανάλυση CNN: Οι απειλές του Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά εξηγούν τα πάντα για το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

Τα κίνητρα του Ντόναλντ Τραμπ πίσω από τις δηλώσεις του ότι φιλοδοξεί να προσαρτήσει τη διώρυγα του Παναμά, τη Γροιλανδία αλλά και τον Καναδά ως «51η πολιτεία των ΗΠΑ»  εξετάζει ανάλυση του CNN, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχει λογική πίσω από την επεκτακτική ρητορική του εκλεγμένου προέδρου, παρότι θυμίζει σε κάποιους την ασυνάρτητη φλυαρία ενός «καρχαρία» του real estate που εξισώνει την εξωτερική και εμπορική πολιτική με το κυνήγι νέων ευκαιριών.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει η ανάλυση του CNN για τον τρόπο σκέψης του Τραμπ:

«Ο Τραμπ, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσπαθεί να χειριστεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε έναν νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την άνοδο της Κίνας, τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης, το λιώσιμο των πολικών πάγων και την αστάθεια των μεγάλων δυνάμεων.

Οι σκέψεις του Τραμπ για τον τερματισμό της Συνθήκης για τη Διώρυγα του Παναμά, ειδικότερα, καταδεικνύουν την ανησυχία της νέας κυβέρνησης για την επέκταση ξένων δυνάμεων στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτή η ανησυχία δεν είναι κάτι καινούργιο – αποτελούσε σταθερό αφήγημα στην αμερικανική ιστορία, από το Δόγμα Μονρόε το 1823, όταν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες ήταν η απειλή. Το αφήγημα συνεχίστηκε μέσα από τους κομμουνιστικούς φόβους του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι σημερινοί «σφετεριστές» είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Η πεποίθηση του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχούν στη δική τους σφαίρα επιρροής, μας προϊδεάζει για το πώς μπορεί να διαχειριστεί σημαντικές παγκόσμιες εστίες έντασης, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και ενδεχομένως ακόμη και την Ταϊβάν.

Ωστόσο, ο νεοαποικισμός του 21ου αιώνα που προτείνει ενέχει τεράστιους κινδύνους και φαίνεται σίγουρο ότι θα έρθει σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο. Ο Τραμπ μπορεί να υπονομεύσει την ισχύ της Αμερικής, καταστρέφοντας συμμαχίες που χρειάστηκαν δεκαετίες να χτιστούν και αποξενώνοντας φίλους.

Ο Τραμπ «κρατά στο τραπέζι» την απειλή της στρατιωτικής ισχύος

Εχθές, Τρίτη, ο Τραμπ αναζωπύρωσε τους φόβους της διεθνούς κοινής γνώμης για τη δεύτερη θητεία του, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης προκειμένου να ανακτήσει τη Διώρυγα του Παναμά ή να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ Γροιλανδία. «Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε αυτό, όχι», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μαρ α Λάγκο.

Προς ανακούφιση των Καναδών, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι δεν έχει τέτοιες βλέψεις για τη χώρα τους. Είπε ότι θα χρησιμοποιούσε μόνο «οικονομική βία» για να προσαρτήσει την περήφανη κυρίαρχη δημοκρατία του βορρά και να την κάνει την «51η αμερικανική πολιτεία».

Όπως γίνεται συχνά με τον Τραμπ, οι απειλές του ήρθαν με ένα μείγμα κακίας και κατεργαριάς. ΄Υπήρχε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο φάρσας, καθώς ο γιος του εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ o Νεότερο, πετούσε με το οικογενειακό Boeing στη Γροιλανδία, με ένα «bobblehead» κουκλάκι του πατέρα του τοποθετημένο στον πίνακα ελέγχου του πιλοτηρίου. «Κάντε τη Γροιλανδία σπουδαία ξανά!» δημοσίευσε ο εκλεγμένος πρόεδρος στο δίκτυό του Truth Social, λίγο πριν προσγειωθεί ο γιος του.

Είναι μάλλον απίθανο ο Τραμπ να πετύχει αυτό που θέλει με τον Καναδά, τον Παναμά ή τη Γροιλανδία. Έτσι, η στρατηγική του μπορεί να στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών για τις ΗΠΑ – ίσως μια έκπτωση για τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από την καίριας σημασίας πλωτή οδό μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, καλύτερη πρόσβαση σε κοιτάσματα σπάνιων γαιών στη Γροιλανδία και θαλάσσιους δρόμους που αποκαλύπτονται από την τήξη των πολικών πάγων, καθώς και μια νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να ωφελήσει τους αμερικανούς βιομηχάνους. Ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα παρουσίαζε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία σαν μια τεράστια νίκη που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει πετύχει, ακόμη κι αν κατέληγε να είναι άνευ ουσίας, όπως η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά στην πρώτη του θητεία.

Ωστόσο οι απειλές του Τραμπ ενσαρκώνουν μία από τις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής του: ότι κάθε χώρα πρέπει να επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς, με τρόπο που αναπόφευκτα ωφελεί ισχυρά, πλούσια έθνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Ως πρόεδρος, έχω απορρίψει τις αποτυχημένες προσεγγίσεις του παρελθόντος και με υπερηφάνεια βάζω την Αμερική πρώτη, όπως θα έπρεπε να βάζετε κι εσείς πρώτες τις χώρες σας. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε», είπε ο Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2020.

Δημοφιλέστερα

To Top