Μία μεγάλη έρευνα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα το πιο διαδομένο σήμερα μοντέλο ΑΙ στον κόσμο, το Chat GPT δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόριτς. Οι τρεις ερευνητές που υπογράφουν την έρευνα η οποία είναι διαθέσιμη και ηλεκτρονικά υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκφράζει κυρίως θέσεις που πρόσκεινται στην αριστερή ιδεολογία ενώ σε συγκεκριμένα αιτήματα για την προβολή των συντηρητικότερων πολιτικών θέσεων είτε δεν δίνει απαντήσεις (εμφανίζει μήνυμα αναφοράς σε ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση) είτε κάνει απλές παραπομπές σε μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους Fabio Y.S. Motoki, Valdemar Pinho Neto, και Victor Rangel, τους ερευνητές που υπογράφουν την συγκεκριμένη έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη παράγει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο σε κείμενο όσο και σε εικόνα.
Στα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζεται πως τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα το Chat GPT πάνω στο οποίο διεξήχθησαν και τα πειραματικά ερωτήματα πρέπει να τεθούν άμεσα υπό πλαίσιο ελέγχου και κανονιστικού πλαισίου καθώς μέσα από την ερευνητική ανάλυση διαπιστώθηκε πως στα ερωτήματα που το μοντέλο αρνήθηκε να απαντήσει δεν προέκυπταν ζητήματα παραπληροφόρησης ή ψευδών ειδήσεων.
Για τους ερευνητές το γεγονός πως το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης επί της ουσίας έκανε επιλογή στο τι θα προβάλει και τι όχι επάνω σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα συνιστά κίνδυνο καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα σήμερα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τον χώρο της ενημέρωσης και είναι πολύ πιθανό σε μικρό χρονικό διάστημα να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Στα συμπεράσματά τους οι τρεις επιστήμονες κάνουν ξεκάθαρο πως σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τα πρώτα της δημόσια βήματα σε κάθε κομμάτι της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας ήδη τίθεται ζήτημα ελευθερίας του λόγου και θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμιο κοινό πλαίσιο ρύθμισης και ελέγχου προκειμένου να μην βρεθεί η Δημοκρατία σε κίνδυνο.