Διεθνή

ΗΠΑ: «Αναχωρεί σύντομα» για το Γκουαντάναμο η πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους με μετανάστες

Το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει κρατούμενους μετανάστες στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προωθεί το σχέδιό της μεταφοράς ενδεχομένως δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη φυλακή αυτή που βρίσκεται μέσα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να επεκτείνουν μια εγκατάσταση κράτησης μεταναστών στην αμερικανική στρατιωτική βάση για να φιλοξενήσει περισσότερους από 30.000 μετανάστες.

«Σήμερα, η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ προς τον Κόλπο του Γκουαντάναμο με παράτυπους μετανάστες είναι σε εξέλιξη», δήλωσε στο FOX Business η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ.

Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η σημερινή πτήση θα μεταφέρει περίπου 12 μετανάστες.

Η αεροπορική μεταφορά μεταναστατών στο Γκουαντάναμο προστίθεται στις στρατιωτικές πτήσεις που έχουν ήδη απελάσει μετανάστες στη Γουατεμάλα, το Περού, την Ονδούρα και την Ινδία.

Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να απελάσει περισσότερους από 5.000 μετανάστες που κρατούν οι αρχές των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας και στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Στις 29 Ιανουαρίου η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ γνωστοποίησε τα σχέδια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην οποία κρατούνται αποκλειστικά άτομα κατηγορούμενα για τρομοκρατία, ως χώρο κράτησης μεταναστών

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την «εισβολή» των μεταναστών που «μολύνουν το αίμα» των ΗΠΑ και προκαλούν ένα κύμα εγκληματικότητας, κάτι όμως που δεν αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η φυλακή του Γκουαντάναμο ιδρύθηκε το 2002 μέσα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κρατήθηκαν εκεί εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα, ωστόσο οι συνθήκες κράτησης και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Οι Δημοκρατικοί πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν την πρόθεση να την κλείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δημοφιλέστερα

To Top