Καθώς το Νότιο Σουδάν συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα ασφαλείας, ο κ. Χέισομ επανέλαβε ότι η Αποστολή στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Νοτίου Σουδάν στην πορεία τους από τη σύγκρουση προς τη σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εξέφρασε την ανησυχία της για την 24μηνη παράταση της μεταβατικής περιόδου του Νοτίου Σουδάν, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να αποτελέσει “άλλη μια χαμένη ευκαιρία” και τόνισε την ανάγκη για ξεκάθαρο και δομημένο οδικό χάρτη προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2026, με διαφάνεια και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτικών φορέων, των γυναικών και των νέων.
“Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας πολιτική αστάθεια, επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και μια εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο για άλλους 24 μήνες. Η παράταση αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει άλλη μια χαμένη ευκαιρία” ανέφερε.
O Eλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης υπογράμμισε την ασταθή κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, εστιάζοντας στην πολιτική αστάθεια, την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία.
Ο κ. Σέκερης ζήτησε ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση, προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας και στήριξη των εκτοπισμένων πληθυσμών, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών.
“Η εισροή προσφύγων από το Σουδάν, η κυκλοφορία παράνομων όπλων και η στρατολόγηση μαχητών αποτελούν πρόσθετες απειλές για τη σταθερότητα του Νότιου Σουδάν. Η Ελλάδα ζητεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, ενισχυμένη προστασία για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω φύλου που σχετίζονται με τις συγκρούσεις , αλλά και με το πόσο ευάλωτοι είναι οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά” ανέφερε.
Περαιτέρω καθυστερήσεις και έλλειψη ουσιαστικής προόδου “θα οδηγήσουν σε περισσότερη δυσπιστία και αστάθεια” ανέφερε ο κ.Σέκερης.
Η Ελλάδα ανέφερε ο κ. Σέκερης, υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν “UNMISS” επισημαίνοντας τη σημασία της στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, στην προστασία των αμάχων, στη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των θεσμών, των εκλογικών προετοιμασιών και των ειρηνευτικών διαλόγων. Επίσης, αναγνωρίζει τον ρόλο της αποστολής στον “αφοπλισμό, την επανένταξη και τις δράσεις για την ισότητα των φύλων”.
Η ηγεσία του Νοτίου Σουδάν φέρει την κύρια ευθύνη για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας, ανέφερε ο κ. Σέκερης και ζήτησε μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφαλείας, πολιτική συμμετοχικότητα και προετοιμασία για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.