Διεθνή

Αφρική: Πανικός μετά το πάγωμα της βοήθειας από τις ΗΠΑ – «Θα πεθάνει πολύς κόσμος»

«Θα πεθάνει πολύς κόσμος»: το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας, που συνεπάγεται πρωτίστως τη διακοπή της πρόσβασης σε θεραπεία από την οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι, σκορπάει πανικό στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε μετά την ορκωμοσία του την αναστολή όλων των προγραμμάτων βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό για 90 ημέρες, με μόνες εξαιρέσεις την επείγουσα επισιτιστική βοήθεια καθώς και τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για βοήθεια και η απότομη διακοπή αυτού του μάννα προκαλεί σοκ.

Στα προγράμματα που διακόπηκαν συγκαταλέγεται το PEPFAR, απόλυτα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS, πρωτοβουλία που είχε αρχίσει κατά την προεδρία του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ  Μπους. Από αυτό εξαρτώνται άμεσα πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον HIV.

Τίθενται σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές

Η αναστολή του σημαίνει πως «τίθενται σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές», προειδοποίησε σε έκθεσή του το αμερικανικό ίδρυμα κατά του AIDS amfAR. 

Κάπου 222.333 άνθρωποι που έχουν ανάγκη να προμηθεύονται αντιρετροϊκά φάρμακα για τον HIV καθημερινά δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά κάθε ημέρα που το πάγωμα παραμένει σε ισχύ, διευκρίνισε.

Το PEPFAR εγγυάται το τρέχον διάστημα αντιρετροϊκή θεραπεία σε 679.936 έγκυες που ζουν με τον HIV, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού που προκαλεί το σύνδρομο της ανοσολογικής ανεπάρκειας στα παιδιά τους.

«Κατά τη διάρκεια της διακοπής των 90 ημερών, εκτιμάμε ότι 135.987 μωρά μπορεί να μολυνθούν από τον HIV», υπογράμμισε το amfAR. Και πιθανόν αυτό θα παραμείνει αδιάγνωστο: υπηρεσίες όπως το να γίνονται εξετάσεις σε παιδιά έχουν επίσης ανασταλεί.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν γίνεται τίποτα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άγαν Ντάνιελ, επικεφαλής ομάδας δημοσιογράφων με ειδίκευση σε επιστημονικά θέματα που χρηματοδοτείται από τη USAID και παράγει ειδήσεις για το πεδίο της υγείας.

Θάνατοι λόγω έλλειψης γνώσης

Τα προγράμματα έρευνας διακόπηκαν απότομα, ακόμη και για ασθενείς που βρίσκονταν στο μέσο δοκιμών θεραπείας, τόνισε, αναφερόμενος ονομαστικά στο πρόγραμμα MOSAIC, που χρηματοδοτείται από το PEPFAR, για την δοκιμή νέων φαρμάκων και εμβολίων.

«Άνθρωποι που ήταν υποψήφιοι στη μελέτη θα υποστούν βλαπτικές συνέπειες στην υγεία τους διότι η μελέτη θα διακοπεί απότομα», σημείωσε.

Η ομάδα του, που αποτελείτο από έξι δημοσιογράφους-επιστήμονες, έχασε τη δουλειά της.

Δημοφιλέστερα

To Top