Ελλάδα

Συνολάκης για Σαντορίνη: Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο, μας χτυπάει «καμπανάκια» – Το σενάριο για τσουνάμι

Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης περιέγραψε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική ακολουθία τις Κυκλάδες, εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα σταματήσει, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011». Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου».

Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη (σ.σ. του ηφαιστείου), υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Σε ερώτηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι αυτή «είχε ξεκινήσει, πολύ ήπια, από το καλοκαίρι. Είμαστε σε μία φάση που, ακόμα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Το θέμα είναι, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, ότι η Σαντορίνη έχει αρχίσει και μας χτυπάει «καμπανάκια». Αναφέρθηκε στο φαινόμενο του 2011 στο νησί, με ανάλογη σεισμική δραστηριότητα, που κράτησε περί τους 14 μήνες, και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «εφιάλτης». 


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7lfskqfdy09)

«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950… άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που… δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» συνέχισε. «Το θέμα είναι, είτε γίνει σεισμός είτε γίνει σεισμός με τσουνάμι είτε υποθαλάσσια έκρηξη με τσουνάμι, η Πολιτεία να είναι έτοιμη. Αν γίνει έκρηξη με τσουνάμι, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σαν αυτή του 1956, δεν φαντάζομαι κάτι πιο ακραίο» προσέθεσε.

Αναλύοντας περισσότερο το σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, είπε ότι οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο, τόνισε, επειδή το φαινόμενο είναι πολύ γρήγορο, κάθονται και το βλέπουν και τραβάνε φωτογραφίες με την κάμερα ή με το κινητό και νομίζουν ότι έρχεται πολύ αργά και θα τρέξουν πιο γρήγορα.

«Μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, το τσουνάμι επιταχύνει» κατέληξε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Δημοφιλέστερα

To Top