«Δεν υπάρχει επιτυχία και ευτυχία όταν µόνο εσύ είσαι καλά! ∆εν µπορείς να αισθάνεσαι ευτυχής και επιτυχηµένος όταν γύρω σου υπάρχoυν φτώχεια, µιζέρια και πόνος. Θα ήταν σχιζοφρενικό ως στάση ζωής. Αντιθέτως, για να είσαι ευτυχής πρέπει να προσφέρεις και να βλέπεις χαρά γύρω σου». Για τον Γιάννη Βάλβη, τον απόδηµο Έλληνα που διαπρέπει επιχειρηµατικά εδώ και τρεις δεκαετίες στη Ρουµανία, δεν νοείται µέρος της επιτυχίας να µην επιστρέφεται στην ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό και η απόφασή του να στηρίξει την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» στη Βέροια, µια βραβευµένη οργάνωση που «γεννήθηκε» έπειτα από µια τραγωδία που πλήγωσε όλη την ελληνική κοινωνία, τέτοιον καιρό πριν από 18 χρόνια, την υπόθεση εξαφάνισης του µικρού Αλεξ, δεν συνοδεύτηκε απλώς µε µια δωρεά, αλλά µε έναν ολόκληρο σχεδιασµό διάρκειας… εφ’ όρου ζωής!
Για τον ίδιο, όπως λέει, αποτελεί τιµή και χαρά να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια την οποία ξεκίνησε ο φίλος και συµφοιτητής του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, ο οποίος έφυγε νωρίς απ’ τη ζωή, προ τριετίας.
Άρα, όπως εξηγεί, το αρχικό κίνητρο ήταν να βοηθήσει να συνεχιστεί το έργο του φίλου και συμφοιτητή του. «∆ιαπίστωσα όµως και ο ίδιος πόσο καλή, πόσο οργανωµένη δουλειά γίνεται. Ξέρετε, µετράω πάντα τα λόγια µου. Η συµµετοχή όλης της κοινωνίας σε αυτό, οι οµάδες των κοινωνικών λειτουργών, των διοικητικών, των µηχανικών, των ελεύθερων επαγγελµατιών, των εθελοντών… πραγµατικά είναι µια διαρκής προσφορά της κοινωνίας για την ίδια την κοινωνία. Και ο σκοπός εξαιρετικά ευγενής και πρωταρχικός για τον ανθρωπισµό µιας κοινωνίας, δηλαδή την προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραµέληση κ.ο.κ. Και µέχρι τώρα έχουν καταφέρει να δηµιουργήσουν δοµές, από σπίτι για τα µωρά και δοµές για διάβασµα µετά το σχολείο, ως σπίτι φιλοξενίας και διαµερίσµατα για ηµιαυτόνοµους εφήβους, παράλληλα µε τη στήριξη ειδικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών και όχι µόνο! Πραγµατικά, µε συγκίνησε πολύ και θέλω να βοηθήσω όσο µπορώ περισσότερο».
Η στήριξη της «Πρωτοβουλίας» θα γίνει σε δύο επίπεδα. «Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν χρηµατικά ποσά που στηρίζουν ανάγκες, όπως η στελέχωση µε δύο κοινωνικούς λειτουργούς των δοµών και γενικά η ενίσχυση του επιστηµονικού προσωπικού. Επίσης, είναι κάποια έξοδα για την επέκταση των διαθέσιµων χώρων της “Πρωτοβουλίας” και τη βελτίωση των υφιστάµενων. Θα ενοικιαστούν και άλλοι χώροι. Το ίδιο και για κάποιες εκδηλώσεις και συνέδρια για τη µεγαλύτερη αναγνωρισιµότητα της οργάνωσης ή τον εκσυγχρονισµό των ψηφιακών της Μέσων. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη δηµιουργία βάσεων ώστε η “Πρωτοβουλία” να έχει πάγια αλλά και δυναµικά έσοδα.
Για παράδειγµα, θα προχωρήσουµε σε µια σηµαντική επένδυση για τη δηµιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου που θα δώσει στην “Πρωτοβουλία” την αυτονοµία που χρειάζεται. Αυτή θα είναι η ιδιοκτήτριά του. Έπειτα θα βάλουµε σε κάθε µπουκάλι των προϊόντων AQUA Carpatica το σήµα της και για κάθε προϊόν που θα πωλείται η “Πρωτοβουλία για το Παιδί” θα λαµβάνει ένα ποσοστό. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο που διασφαλίζει πλέον τις δραστηριότητές της όχι µόνο κατά την περίοδο της δικής µου ζωής, αλλά και πολύ αργότερα, µε δεδοµένο ότι για τη στήριξη αυτή έχουν δεσµευtεί trusts στο ίδρυµα “Ι.Χ. Βάλβης” που έχω συστήσει. Έχω δώσει πολύ συγκεκριµένη µορφή στην παρέµβαση για να διασφαλίσω το έργο του αείµνηστου φίλου µου».
Σήµερα η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» έχει πέντε δοµές: το Κέντρο Ηµερήσιας Φροντίδας Παιδιών & Στήριξης της Οικογένειας, το Σπίτι της Βεργίνας, το Κέντρο Αναφοράς & Παροχής Συµβουλευτικής, τη Στέγη Ηµιαυτόνοµης ∆ιαβίωσης Νέων, και το Κέντρο Θεραπείας Τραύµατος. Πρόεδρος του ∆.Σ. είναι ο µηχανικός Νίκος Καρατόλιος.
Αυτή δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία την οποία ενισχύει ο κ. Γιάννης Βάλβης. Τα τελευταία 20 χρόνια στηρίζει ενεργά τις ελληνορουµανικές κοινότητες της Βραΐλας, του Γαλατσίου και του Ιασίου µε δωρεές προς µέλη µε µεγάλες ανάγκες, κυρίως τις περιόδους των µεγάλων εορτών του Χριστιανισµού. Επίσης, σε συνεργασία µε την Επιθεώρηση Μέσης Εκπαίδευσης του Ιασίου και τη βοήθεια της Ακαδηµίας εκεί, παρέχει πλήρεις υποτροφίες σε παιδιά της υπαίθρου ώστε να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους εκεί και αργότερα να σπουδάσουν. «Ηδη έχω συµπληρώσει δύο τάξεις, 60 παιδάκια, τα οποία έχουν επιλεγεί από τους δασκάλους ως παιδιά µε σηµαντικές προοπτικές που θέλω απλά να ξεφύγουν από τον µονόδροµο της απασχόλησης µε τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Να επιλέξουν το µέλλον τους που µπορεί να είναι λαµπρό», καταλήγει.