Στο επίκεντρο βρέθηκε το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ, ο «ΦΑΡΟΣ», ένα από τα πρώτα επτά «σχήματα» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναπτυχθεί έχοντας ως υπολογιστικό πυρήνα τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Ο «ΦΑΡΟΣ» τοποθετεί τη χώρα μας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς επίσης και μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «Kids Wallet» μια εφαρμογή στα πρότυπα του «Gov.gr Wallet» για παιδιά, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη παρέχοντας προεγκατεστημένες δυνατότητες γονικού ελέγχου, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «AI Action Summit» υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από πλήθος χωρών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
Επαφές Μητσοτάκη με στελέχη τεχνολογικών κολοσσών
Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης συναντήθηκε με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Συζήτησαν «για τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI, συζήτησαν «για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και για προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη».
«Τέλος, στη συνάντηση με τον Börje Ekholm, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson, συζητήσαμε για την πρόοδο και εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να…
Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, February 10, 2025
Ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι 3 εφαρμογές ΤΝ
Οι εφαρμογές ΤΝ, που ήδη έχει υλοποιήσει και εφαρμόζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αποτέλεσαν ξεχωριστό σημείο αναφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών ΤΝ πέτυχε:
– Επιτάχυνση διαδικασιών: Η αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
– Σημαντική εξοικονόμηση κόστους: Το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ, μειώνοντας κατά 99% τις δαπάνες για κάθε πράξη που επεξεργάζεται με AI.