Χθες, σημειώθηκαν λίγοι σεισμοί 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 3,5 Ρίχτερ.
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε στο MEGA για τους σεισμούς και την εξέλιξη του φαινομένου.
«Υπάρχει μία κλιμακωτή πτώση», είπε αρχικά.
«Βλέπουμε ύφεση της σεισμικότητας. Αν κρατηθεί αυτό για 4-5, τότε τα πράγματα θα είναι πιο αισιόδοξα», τόνισε μεταξύ άλλων. «Μικρότερες εντάσεις στη Σαντορίνη απ’ ότι σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε.
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d7rwesypnxg9)
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε πως θα ήταν «ευτυχές» να γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ – και 7 ως μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα.
Δειλά δειλά οι κάτοικοι επιστρέφουν στο νησί προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου την δραστηριότητά τους.
«Στην αρχή εγώ το θεωρούσα σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει το 6αρι»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, τονίζει:
«Αυτήν την στιγμή περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αυξομειώσεις και στο μέγεθος και στη συχνότητα, και πάντα είμαστε σε αναμονή αν η δραστηριότητα αυτή θα μπορέσει να ενεργοποιήσει και το ρήγμα της Ανύδρου που έχει ένα δυναμικό περίπου 6, για να δούμε αν και πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση. Αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα, περιμένουμε να γίνει πολύ πιο γρήγορα η εκτόνωση, μέσα σε μερικές εβδομάδες, όσο δεν εκτονώνεται όμως και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να τραβήξουμε το Πάσχα, ίσως και μετά το Πάσχα με αυτά τα 5αρια».