Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στο Sorbonne Paris Nord, καθώς κατέθεσε την πρώτη αίτηση για άδεια λειτουργίας μη κρατικού πανεπιστημίου στη χώρα μας. Η ‘αυλαία’ της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων των φακέλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 5094/2024, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε ανοίξει από τις 2 Ιανουαρίου 2025 ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 1η Μαρτίου.
Η λίστα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, προβλέπεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της άνοιξης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων.
Αναφορικά με τη διαδικασία των αιτήσεων, ο πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, εξήγησε στην κρατική τηλεόραση πως «ο φάκελος περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη σειρά δικαιολογητικών, που θα τα εξετάσει εν μέρει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα μέρος αυτού του φακέλου, που αφορά κυρίως τα κτηριακά της υποδομές, θα πάει σε έναν άλλο οργανισμό, τον ΕΟΠΠΕΠ του υπουργείου Παιδείας. Θα δημιουργηθούν επιτροπές από επιστήμονες του εξωτερικού, που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση Πανεπιστημίων, υπό τον δικό μας τον συντονισμό και την επίβλεψη, θα εξετάσουν αυτούς τους φακέλους στο διάστημα των επόμενων μηνών και θα υποβάλουμε μια έκθεση προς το Υπουργείο, μια εισήγηση θετική ή αρνητική τεκμηριωμένη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση απαιτεί μήνες για να εκδοθεί ενώ προβλέπεται και δεύτερη φάση, τονίζοντας παράλληλα, πως ο χρόνος πιέζει. Όπως σημείωσε δε, «η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους που πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Είναι και αυτή μια ιδιαίτερη διαδικασία που περιλαμβάνει πολύ πιο στοχευμένη επιθεώρηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών». Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι η πρώτη φορά που τόσο η χώρα μας, όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή αναλαμβάνουν μία τέτοια διαδικασία, είναι σημαντικό να γίνουν όλα σωστά. «Θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο, στην κοινωνία και θέλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των νέων αυτών εγχειρημάτων», δήλωσε ο Καθηγητής Μήτκας για να διευκρινίσει: «δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε όλα τα πανεπιστήμια, τα οποία θα καταθέσουν τώρα την αίτηση να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πανεπιστημίων, τα οποία ετοιμάζονται να κάνουν αίτηση, είπε πως θα είναι περίπου 10 – «μεταξύ 7 μέχρι 12… Κάπου εκεί».
Ποια πανεπιστήμια αναμένεται να καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης το επόμενο διάστημα
Μέχρι στιγμής, 11 είναι οι αιτήσεις, που αναμένεται να υποβληθούν για να λάβουν άδεια λειτουργίας ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά, λειτουργούν ήδη ως Κολλέγια στη χώρα μας και διατηρούν συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.
Τα Κολλέγια, τα οποία πρόκειται να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης, καταθέτοντας φάκελο ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με τα οποία συνεργάζονται, είναι: το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Aegean OMIROS College, το Deree, το Anatolia College, το City unity, το New York College, το BCA, το IdEF και η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.
Επιπλέον, αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, αναμένονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.
Όπως επισημαίνεται, στα 33 Κολλέγια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας – τα 9 εκ των οποίων, θα καταθέσουν φακέλους για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων – το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν τα επιστημονικά πεδία της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Νομικής και Ψυχολογίας – ειδικά η Ψυχολογία, αποτελεί την πρώτη επιλογή των σπουδαστών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η διαμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, καθώς με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων (Ν.Π.Π.Ε.), αναμφίβολα θα επηρεαστούν τόσο τα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), όσο και τα περιφερειακά πανεπιστήμια.