Οικονομία

Γονικές παροχές: Κάλυψη τεκμηρίων και σε όσους «ξέχασαν» να τις δηλώσουν

Το πρόβλημα είναι παλαιό, αλλά επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκαλώντας «δράματα» σε χιλιάδες νοικοκυριά: νέοι χωρίς ικανό εισόδημα αγοράζουν αμάξι ή σπίτι με λεφτά των γονιών τους, αλλά τον επόμενο χρόνο που τα βάζουν στη φορολογική τους δήλωση, «πιάνονται» στα τεκμήρια και πληρώνουν έξτρα φόρους.

Αιτία του κακού είναι πως «ξέχασαν» (αν δεν μεσολαβεί συμβολαιογράφος για να τους το θυμίσει) να υποβάλουν ειδική δήλωση κεφαλαίου μέσα στη χρονιά, για να καλύψουν τη δαπάνη μέσω γονικής παροχής. Τότε «κτυπάει» τεκμήριο αγοράς και φόρος στο παιδί, για τα λεφτά που ξόδεψε ενώ δεν δηλώθηκαν πώς και από πού τα βρήκε.

Ο εφιάλτης αυτός παίρνει τέλος, με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ. Για παράδειγμα, αν πριν μια αγορά αυτοκινήτου, ο γονιός βάλει τα λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή, αυτό θα καλύπτει το τεκμήριο αγοράς του ΙΧ (όπως ισχύει στη γονική παροχή). Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι και η άδεια κυκλοφορίας ή μεταβίβασης του αυτοκινήτου που αγοράστηκε, θα εκδοθεί μετά την πληρωμή αυτήν και θα αναγράφει το όνομα του παιδιού του, το οποίο επικαλείται καθυστερημένα και εκπρόθεσμα τη γονική παροχή που έλαβε.

Άνοιξε δρόμος… έστω και εκπρόθεσμα

Σε μια ανάλογη περίπτωση, από πέρυσι ήδη η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε δώσει λύση: δικαίωσε φορολογούμενο που δεν είχε υποβάλει εντός του έτους -όπως είχε υποχρέωση- τη δήλωση δωρεάς χρημάτων, για να αγοράσει σπίτι το παιδί του.

Αντί να σταθεί στην τυπική παράλειψη, η ΔΕΔ εξέτασε το πραγματικό γεγονός και έκρινε ότι: εφ’ όσον προκύπτει πως το ποσόν της αγοράς (70.000 ευρώ) «βγήκε» από τον τραπεζικό λογαριασμό των γονέων και μπήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εργολάβου εταιρείας που πούλησε το ακίνητο στο παιδί, και ταυτόχρονα γονείς και παιδί υπέβαλαν τελικά και δηλώσεις άτυπης γονικής παροχής χρημάτων ποσού για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης (με συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά), τότε δεν υπάρχει αμφιβολία για την εφορία, ότι η απόκτηση των χρηματικών ποσών πραγματοποιήθηκε με τα χρήματα από τη γονική παροχή. Και άρα δεν ενεργοποιούνται τεκμήρια και έξτρα φόροι στο παιδί, αφού τα ποσά δικαιολογήθηκαν.

Πώς και ποιοι σώζονται

Για λόγους χρηστής διοίκησης και για την ομοιόμορφη εφαρμογή προς όλους τους φορολογουμένους της στοιχειοθετημένης λύσης την οποία έδωσε η ΔΕΔ, η ΑΑΔΕ εξέδωσε απόφαση (Ε 2009/14-2-2025) που δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες να δέχονται ότι: «σε περίπτωση που τα χρηματικά ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος για τη μείωση της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος (…) προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή για την οποία η οικεία δήλωση φορολογίας κεφαλαίου υποβλήθηκε μετά τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη, τα ποσά γίνονται δεκτά εφόσον αποδεικνύεται η είσπραξή τους πριν την πραγματοποίηση της δαπάνης και η φορολόγηση τους ή η απαλλαγή τους από τη φορολογία κεφαλαίου».

Τι αλλάζει

Η εγκύκλιος αφορά σε φυσικά πρόσωπα για να αποφύγουν την τεκμαρτή φορολόγηση, όταν το τεκμαρτό εισόδημα του είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημα που δηλώνουν.

Και ορίζει ότι:

· Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή που προηγήθηκε μεν της σχετικής δαπάνης αλλά η δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής υποβλήθηκε (είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα) μετά τη λήξη του οικείου έτους, τα ποσά αυτά θα λαμβάνονται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση ως έσοδα που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος.

Δημοφιλέστερα

To Top