«Ο κόσμος θέλει να βγει να ξεφαντώσει. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι στο 70%, αλλά μέχρι την Πέμπτη, σίγουρα, θα φτάσουμε στο 100%. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι χαμηλές, όποτε όλοι σπεύδουν να κλείσουν σε εσωτερικό χώρο, ώστε να ξέρουν πως δεν θα είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν τελευταία στιγμή διαθέσιμο τραπέζι ψάχνοντας από μαγαζί σε μαγαζί, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά o πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Την τιμητική τους αναμφισβήτητα έχουν οι ταβέρνες και τα εστιατόρια, ωστόσο, κόσμο, κυρίως νεαρής ηλικίας, αναμένουν και οι ιδιοκτήτες των μπαρ, καθώς είναι μία καλή αφορμή για διασκέδαση. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι από μεγάλες παρέες που θέλουν να διασκεδάσουν τσικνίζοντας, ενώ αν ο καιρός το επιτρέψει το αδιαχώρητο θα δημιουργηθεί -όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα- στη Βασιλέως Ηρακλείου και τα γύρω στενά με τις υπαίθριες ψησταριές να μεταφέρουν την τσίκνα τους ως τον ουρανό.
Παράλληλα, εκτός από την άκρως αυξημένη προσέλευση Θεσσαλονικέων στα καταστήματα εστίασης, «φωτιά» αναμένεται να πάρει και το delivery.
Πώς ξεκίνησε το τσίκνισμα
Η προέλευση του εθίμου της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με καρναβαλικές εκδηλώσεις.