Εχθές για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως η Ουκρανία πρέπει να πάει σε εκλογές και να σταματήσει να αξιώνει να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο οποίο είχε «θέση τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τον πόλεμο». Αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν έμεινε σε μία απλή αναφορά στην αποδοχή που χαίρει ο Ουκρανός ομόλογός του αλλά είπε πως σήμερα μόλις το 4% τον εμπιστεύεται…
Είναι δεδομένο πως ο Τραμπ είναι «εθισμένος» στην υπερβολή και αρέσκεται στο να μιλά δημόσια για όσους βάζει στο στόχαστρο χρησιμοποιώντας τέτοιου τύπου υπερβολικά στοιχεία. Αλλά έχει βάση ο ισχυρισμός Τραμπ; Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Κιέβου σε δείγμα 2000 πολιτών για την περίοδο 15-31 Δεκεμβρίου ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αποδεκτός από 52% των Ουκρανών. Η έρευνα που είναι ετήσια δείχνει πως, για το ίδιο διάστημα του 2023, 77% των Ουκρανών δήλωνε πως στηρίζει τον Ζελένσκι. Η πτώση είναι δεδομένη και σημαντική αλλά από το 5 στους 10 που δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται στο 4% η απόσταση είναι τεράστια.
Ο Ζελένσκι που πιέζεται από την Ουάσιγκτον ασφυκτικά να πάει σε εκλογές, πήρε τη θέση του Προέδρου στις εκλογές του 2019 και το 2022 βρέθηκε να διαχειρίζεται έναν ολομέτωπο πόλεμο με τη Ρωσία. Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο λόγω του πολέμου και όπως ρητώς αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών. Για το θέμα είχε τοποθετηθεί μιλώντας σε ουκρανικά αλλά και διεθνή μέσα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το 2023 πολύ κοντά στο διάστημα που υπό συνθήκες Ειρήνης θα έληγε η θητεία του… Γιατί λοιπόν βάλλεται σήμερα από τον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι;
Εύκολες απαντήσεις, όταν αναφερόμαστε σε μία άκρως πολύπλοκη κατάσταση από κάθε άποψη όπως αυτή μίας συμφωνίας αρχικά για κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για εκεχειρία, δεν υπάρχουν. Οι απαντήσει γίνονται ακόμη δυσκολότερες όταν στη μία καρέκλα του τραπεζιού κάθεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο επιχειρηματίας – πολιτικός όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος του ο υπουργός Άμυνας από τη Γερμανία είναι ξεκάθαρο πως κινείται με απόλυτο οδηγό το κέρδος. Για τον Τραμπ η κίνηση Ζελένσκι να υπογράψει τη συμφωνία εγγυήσεων για την ετήσια στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία εκχωρώντας 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε σπάνιες γαίες ήταν ένα καλό «deal» οικονομικά και επικοινωνιακά για τον Τραμπ. Η άρνηση όμως του Ουκρανού Προέδρου να υπογράψει για μακροχρόνια δέσμευση των πόρων της χώρας του σε ποσοστό μάλιστα 50% αλλά και την εκχώρηση σημαντικών μονάδων όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, φαίνεται πως έφεραν την «οργή» του Τραμπ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την άρνησή του να δεσμεύσει την Ουκρανία για πολλά χρόνια με αυτόν τον τρόπο στο άρμα των ΗΠΑ που οικοδομεί ο Τραμπ και με όρους που είναι ασαφείς συνδυάστηκε και με μία αιχμηρή δήλωση: «η Ουκρανία δεν είναι χώρα που εξάγει σπάνιες γαίες και δεν θα γίνει» από τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Ο Ζελένσκι που είχε άμεσες και το σημαντικότερο τακτικές συνομιλίες με τον προηγούμενο Πρόεδρο αποφάσισε να αντιδράσει και στο «μπλόκο» Τραμπ για την συμμετοχή του στην πρώτη συνάντηση Ρωσίας – ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός πως και ο ίδιος βρισκόταν στη χώρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος και πάλι δεν έκρυψε την ενόχλησή του και, αφού πέταξε στην Άγκυρα, βάζοντας στους περιφερειακούς παίχτες που στέκονται στο πλάι του και τον Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να ανακοινώσει πως δεν θα επιστρέψει στο Ριάντ και θα ακυρώσει προς το παρόν τη συγκεκριμένη περιοδεία.
Οι κινήσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο είναι πάρα πολύ πυκνές και αυτό δείχνει πως όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι έχουν πάρει θέσεις υπεράσπισης όσων θεωρούν κεκτημένα ή άμυνας προς όσα αντίστοιχα θεωρούν δεδομένα. Σε τέτοιες κρίσιμες καμπές στην παγκόσμια ιστορία διαχρονικά εφαρμόζεται η σκληρή αλλά ρεαλιστική ρήση «παλεύουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια». Η Ουκρανία όμως που επί τρία χρόνια έχει κατακτήσει με το αίμα των ανθρώπων της το δικαίωμα να λέει πως είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις βλέψεις της για σαρωτική πορεία στα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης δεν θα έχει πρόβλημα να αντιταχθεί και στον Τραμπ. Η ήττα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά η υστεροφημία ίσως αυτή τη φορά να «ζυγίζει» περισσότερο. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος τον άνθρωπο που μετατράπηκε από κατ’ επάγγελμα ηθοποιός σε πολιτικό αντίβαρο του Πούτιν είναι εύκολο να μετατρέψει ακόμη και το ψευδές 4% που του δίνει ο Τραμπ στο 90% που ο Ζελένσκι είχε ως αποδοχή στο τέλος του 2022 και τον πρώτο χρόνο πολέμου.