Διεθνή

Ανάλυση Politico: Η Αμερική του Τραμπ είναι πλέον σύμμαχος του Πούτιν

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και ανατρέπουν τις ισορροπίες στη διατλαντική σχέση ασφαλείας που έχει διαμορφωθεί από το 1945. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «ξεκίνησε» τον πόλεμο με τη Ρωσία, μια δήλωση που προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον σύμμαχος της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν λέει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το Politicο.

Ένας Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος αντέδρασε λακωνικά λέγοντας «Jesus», ενώ άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ανώνυμα: «Έχουμε έναν Ρώσο πρόεδρο που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και έναν Αμερικανό πρόεδρο που επίσης θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη. Η διατλαντική συμμαχία τελείωσε».

Ο Τραμπ συνέχισε τις επιθετικές δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» και δηλώνοντας αδιαφορία για την έκβαση του πολέμου: «Αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη παρά για εμάς. Εμείς έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό να μας χωρίζει».

Η στάση του Τραμπ προκαλεί τεράστια ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία, συζητήθηκαν «ενοχλητικά» ζητήματα, όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία και η μελλοντική ενεργειακή συνεργασία.

Η Ευρώπη Αντιδρά

Οι ηγεσίες των κυριότερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησαν σε κοινή δήλωση, στην οποία τονίζουν: «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση των κοινών αξιών και συμφερόντων μας». Ζητούν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεν υπέγραψε τη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται «ήρεμος και μετρημένος διάλογος». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Τραμπ, λέγοντας πως στόχος του είναι να ωθήσει τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερη δράση.

Παράλληλα, στην Πολωνία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση του Τραμπ ως πίεση προς την Ευρώπη να αναλάβει περισσότερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια.

Διπλωματικό ρήγμα – Η Ευρώπη εκτός διαπραγματεύσεων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναδεικνύεται είναι ότι, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαπραγματεύονται, η Ευρώπη και η Ουκρανία δεν έχουν καν θέση στο τραπέζι.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει καταφέρει ακόμη να μιλήσει απευθείας με τον Τραμπ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προσφέρθηκε να ανταλλάξει πρόσβαση σε ουκρανικά ορυκτά με περαιτέρω στρατιωτική στήριξη, μια πρόταση που φαίνεται να οδήγησε σε απαιτήσεις των ΗΠΑ για πρόσβαση στα ορυκτά ως «αντάλλαγμα» για την ήδη παρεχόμενη βοήθεια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η διατλαντική συμμαχία έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην Ουκρανία, αλλά στοχεύει στην επέκταση της επιρροής της σε πρώην σοβιετικές χώρες, περιλαμβανομένων των Βαλτικών κρατών. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει ήδη αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης για την απόκτηση του ορυκτού πλούτου της Γροιλανδίας, εγείροντας ακόμη και σενάρια ένοπλης σύγκρουσης εντός του ΝΑΤΟ.

Μόλις έναν μήνα μετά την επανεκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναδιαμορφώσει δραματικά την παγκόσμια ισορροπία ισχύος, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ίδιας της δυτικής συμμαχίας.

Δημοφιλέστερα

To Top