Τα εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει και υποδέχονται τον κόσμο από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα προκύψουν λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που καλούνται σήμερα στις κάλπες, είναι κατά 1,2 εκατ. λιγότεροι από το 2021. Από το σύνολο αυτό, τα 30,6 εκατ. είναι γυναίκες, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι είναι 2,3 εκατομμύρια.
Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση
Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, έδωσε χθες στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29,5%, στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 21%, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 15%, στους Πράσινους 12,5%, στην Αριστερά 7,5%, στην Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 5% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4,5%.
Η 21η Bundestag θα αριθμεί ως και 630 βουλευτές, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου εκλογικού νόμου. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ανώτατο όριο αριθμού εδρών, με αποτέλεσμα η απερχόμενη βουλή να αριθμεί 733 μέλη. Θέση σε αυτή διεκδικούν 4.506 υποψήφιοι — αναπόφευκτα λιγότεροι από τους 6.211 του 2021. Οι γυναίκες υποψήφιες είναι 1.422, το 32% του συνόλου, όχι μακριά από το 33% των προηγούμενων εκλογών, που αποτελούσε ρεκόρ.
Οι υποψήφιοι καγκελάριοι
Μέχρι πρότινος, χρίσμα «υποψηφίου καγκελάριου» έδιναν τα κόμματα τα οποία εκ των πραγμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το ταμπελάκι αυτό φορούν πέντε: Ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), η Αλίς Βάιντελ (AfD), o Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παρέμεινε «κορυφαίος υποψήφιος», ενώ η Χάιντι Ράιχινεκ με τον Γιαν φαν Άκεν είναι το «κορυφαίο δίδυμο» της Αριστεράς.