Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση όπλων και πυρομαχικών» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος παραμένει «η πιο κεντρική και επακόλουθη κρίση για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας, διακυβεύεται το πεπρωμένο της Ευρώπης».
Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, επίσης, νέα εκταμίευση βοήθειας, ύψους 3,5 δις ευρώ, ενώ τόνισε ότι ο Ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να αναγκάσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση.
«Ο Πούτιν προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο επί του πεδίου. Στόχος του παραμένει η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Και τότε ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί μετά. Γιατί έχει ήδη ξαναγίνει. Δε διακυβεύεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας. Είναι και το πεπρωμένο της Ευρώπης» είπε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο, με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα προσφέρει 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. «Η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και εξοπλισμό με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι κάναμε στο παρελθόν», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας ως πόλεμο κατά «του τρόπου ζωής μας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αυτοδιάθεσης, της δικαιοσύνης» – και δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ο Τρουντό δήλωσε ότι ο Καναδάς θα δεσμεύσει δεκάδες ακόμη οχήματα, συστήματα προσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών και εκατομμύρια ακόμη σφαίρες.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε ότι «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια εξωφρενική πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».
Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία, που θα δίδει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά σε αντάλλαγμα για προστασία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στο θέμα αυτό που βρισκόταν στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον.
Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον ενδιαφέρονται για πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.
«Η ουκρανική και η αμερικανική ομάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά», ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλχα Στεφανίσινα.
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί», διαβεβαίωσε.
Η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ
Το θέμα αυτό προκάλεσε εντάσεις με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία να υπογράψει τη οποίο το Κίεβο αρνείτο να κάνει, επικαλούμενο την απουσία εγγυήσεων ασφαλείας από την αμερικανική πλευρά και δυσμενείς οικονομικούς όρους.