Τέλος στην διαμάχη μηνών για τον θρόνο των Ζουλού έδωσε το Σάββατο η ιστορική στέψη του νέου βασιλιά της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στη Νότιο Αφρική, του 48χρονου πρίγκιπα Μισουζούλου. Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της φυλής των Ζουλού συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο «Moses Mabhida» του Ντέρμπαν για να παρακολουθήσουν την ιστορική στέψη του νέου βασιλιά 51 χρόνια μετά την στέψη του πατέρα του, Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι, ο οποίος κυβέρνησε με σθένος την φυλή του από το 1968 μέχρι τον θάνατό του, το 2021.
Γυναίκες της φυλής των Ζουλού ντυμένες με φανταχτερές παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της φυλής τους ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια των Ζουλού και χριστιανικές προσευχές. Στην επίσημη τελετή στέψης του νέου βασιλιά των Ζουλού το «παρών» έδωσαν αξιωματούχοι ξένων χωρών και ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης και θείος του Μισουζούλου.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα χορήγησε στον Μισουζούλου κατά την τελετή της επίσημης στέψης το απαραίτητο κρατικό πιστοποιητικό, το οποίο καταδεικνύει πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον νέο βασιλιά της ισχυρής και πλούσιας εθνοτικής ομάδας των Ζουλού, η οποία αποτελεί το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας. Ο πρόεδρος Ραμαφόζα στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πρώτο βασιλιά των Ζουλού, τον Σάκα και δήλωσε: «Ο αυτοκράτορας Σάκα θα έλεγε: Στα δεξιά μου είναι το έθνος, στα αριστερά μου είναι τα μέλη της φυλής μου, αυτός είναι ο δεσμός που μας ενώνει. Υψηλότατε είστε ο δεσμός που ενώνει το έθνος των Ζουλού».
Listen to #Misuzulu deliberate use of ‘Malume’ to the king of Swaziland, Bomalume are always the back bone of the families when the parents are no longer in this world.#KingMisuzuluCoronation pic.twitter.com/u4GV0XEGsN
— Son of the Marikana worker. (@Landless_man2) October 29, 2022
Από την πλευρά του ο νέος βασιλιάς στην ομιλία του προσπάθησε να τονίσει το ενωτικό κλίμα που θα φέρει στην φυλή αλλά και στο παλάτι, μετά από πολλούς μήνες διενέξεων μεταξύ των συγγενών του για την διαδοχή. «Κατανοώ πως η ιστορία με επέλεξε σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι Ζουλού βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Οι προκλήσεις είναι η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στην παραδοσιακή ηγεσία, η κλιματική αλλαγή και η ανασφάλεια για τα απαραίτητα αγαθά», δήλωσε ο Μισουζούλου.
«Πόλεμος» για τον θρόνο των Ζουλού από τα ετεροθαλή αδέλφια του νέου βασιλιά
Τον περασμένο Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί στο παλάτι των Ζουλού η παραδοσιακή στέψη του νέου βασιλιά, όμως, τα ετεροθαλή αδέρφια του από τους έξι γάμους του πατέρα του καθώς και κάποια από τα αδέλφια του Ζουελιτίνι αμφισβητούσαν τον διάδοχο Μισουζούλου με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.
Ο βασιλιάς Ζουελιτίνι μετά τον θάνατό του άφησε πίσω του έξι χήρες και, τουλάχιστον, 28 παιδιά. Ο πρίγκιπας Μισουζούλου είναι ο πρώτος γιος που απέκτησε ο Ζουελιτίνι με την τρίτη του σύζυγο, βασίλισσα Μαντφόμπι, στην οποία ο βασιλιάς είχε απονείμει τον τίτλο της «Great Wife» και με διαθήκη την είχε ορίσει αντιβασίλισσα, επειδή ήταν η μόνη γαλαζοαίματη από τις συζύγους του ως αδελφή του βασιλιά του Εσουατίνι (Σουαζιλάνδη). Η Μαντφόμπι μετά τον θάνατο του Ζουελιτίνι τον Μάρτιο του 2021 τον διαδέχθηκε στο θρόνο, όμως, ένα μήνα μετά απεβίωσε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες σε ηλικία 65 ετών. Η βασίλισσα είχε αποκτήσει με τον Ζουελιτίνι οκτώ παιδιά, τρεις κόρες και πέντε γιους και με διαθήκη είχε ορίσει τον πρωτότοκο γιο της, Μισουζούλου, διάδοχο του θρόνου.
Τον Μάιο του περασμένου έτους διαβάστηκε στο παλάτι ενώπιον των μελών της βασιλικής οικογένειας η διαθήκη της Μαντφόμπι και ορίστηκε βασιλιάς των Ζουλού ο Μισουζούλου μέσα σε σκηνές χάους και τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς τα ετεροθαλή αδέλφια του Ζουελιτίνι ζητούσαν ο νέος βασιλιάς της φυλής τους να επιλεγεί από τον βασιλικό οίκο των Ζουλού ενώ η πρώτη σύζυγος του τέως βασιλιά, Σιμπονγκίλε Ουίνφρεντ, κατέφυγε στα δικαστήρια απαιτώντας την μισή περιουσία και υποστηρίζοντας πως η διαθήκη του Ζουελιτίνι είναι πλαστή. Η ίδια και οι δύο κόρες της ζήτησαν από το δικατήριο να μην γίνει η ενθρόνιση του νέου βασιλιά και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής να μην εκδώσει πιστοποιητικό αναγνώρισης του νέου μονάρχη. Η πρώτη σύζυγος του Ζουελιτίνι έχασε στο πρώτο δικαστήριο και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Εφετείο, όμως, προς έκπληξη όλων, έδωσε το «παρών» στην επίσημη τελετή στέψης του Μισουζούλου.
Έτσι, μέσα σε κλίμα αντιπαραθέσεων και έντασης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο η παραδοσιακή τελετή ενθρόνισης του Μισουζούλου στο παλάτι των Ζουλού, όμως, την ίδια στιγμή μέλη της βασιλικής οικογένειας όρισαν βασιλιά τον ετεροθαλή αδελφό του, πρίγκιπα Σιμακάντε, πρωτότοκο γιο του Ζουελιτίνι, ο οποίος είχε γεννηθεί εκτός γάμου και ανατράφηκε από την βασίλισσα Μαντφόμπι. Εκτός από τον Σιμακάντε εμφανίστηκαν άλλοι δύο δελφίνοι, που εποφθαλμιούσαν τον θρόνο των Ζουλού, ο αδελφός του Ζουελιτίνι, πρίγκιπας Μπονίζι και ο πρίγκιπας Μπουζαμπάζι, γιος του Ζουελιτίνι και της τέταρτης συζύγου του, βασίλισσας Μπούχλε Μάθε.
Η βασιλική οικογένεια των Ζουλού έχει μεγάλη επιρροή στην φυλή και λαμβάνει ετήσια χορηγία από την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Κουαζούλου Νατάλ ύψους 3,6 εκατ. δολάρια. Το ποσό αυτό δεν είναι μόνο για τα έξοδα της πολυμελούς βασιλικής οικογένειας αλλά και για την συντήρηση των παλατιών, την πληρωμή των εργαζομένων και για την διοργάνωση παραδοσιακών τελετών.
Ο νέος βασιλιάς των Ζουλού φοίτησε στο κολέγιο St Charles college του Πιτερμάριτσμπεργκ στη Νότιο Αφρική και στο πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με δύο συζύγους και έχει τρεις γιους.