Πολιτική

Μέρα25 – Στο… κόμμα της Δανάης δεν υπάρχει ρόλος για άλλη γυναίκα

Επί τρία χρόνια το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δίνει μάχη στις δημοσκοπήσεις να κινηθεί πάνω από το όριο του 3%, που θα κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες του για είσοδο ξανά στη Βουλή στις επικείμενες εκλογές. Αλλά το μεγάλο στοίχημα για τον πολιτικό με το εναλλακτικό στυλ και την αλλοπρόσαλλη και διανθισμένη με επαναστατικά τσιτάτα ρητορική, προς άγρα αντισυστημικών ψήφων, κινδυνεύει με χτυπήματα μέσα από το ίδιο του το κόμμα, με την απειλή να είναι… γένους θηλυκού.

Για την ακρίβεια, είναι «τρεις συν μία» οι γυναίκες που… υποσκάπτουν, με τον τρόπο της η καθεμιά, τα θεμέλια του «ελληνικού πατριωτικού μετώπου των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών» όπως συστήνεται το ΜέΡΑ25: οι βουλευτίνες Κωνσταντίνα Αδάμου, Αγγελική Αδαμοπούλου και Φωτεινή Μπακαδήμα, που αποχώρησαν από το κόμμα, καταγγέλλοντας ανοιχτά -τουλάχιστον οι δύο πρώτες- φαινόμενα νεποτισμού, αρχηγισμού και ιδιοκτησιακής λογικής, συν η σύζυγος του κ. Βαρουφάκη, η καλλιτέχνιδα που φαίνεται να κατέχει άτυπο μεν, αλλά επικυρίαρχο, τρόπον τινά, ρόλο στο κόμμα, Δανάη Στράτου.


mera25_thema_in__1_

«Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»

Κομματικά στελέχη που έφυγαν κακήν κακώς από το κόμμα, έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς σφοδρές κατηγορίες εναντίον της «οικογενειοκρατίας», με σαφείς αιχμές στην κομψή, με το ιδιαίτερο στυλ κυρία Στράτου. Οι καταγγελίες αυτές είναι ενδεικτικές του βεβαρημένου κλίματος και της δυσανασχέτησης για τον τρόπο που διοικεί ο κ. Βαρουφάκης το ΜέΡΑ25, έχοντας ως πρωτοσύμβουλο τη σύζυγό του. Η οποία τού παρέχει, ως φαίνεται, πολύτιμες συμβουλές και τον στηρίζει σε κάθε βήμα, έχοντας άποψη για όλα – οι συζητήσεις του τύπου «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» έχουν γράψει άλλωστε ιστορία, όπως και κάθε δημόσια κοινή εμφάνισή τους αφήνει τους πάντες ενεούς.

Το ΜέΡΑ25 δείχνει να παραπαίει τον τελευταίο καιρό, δεχόμενο ισχυρά εσωκομματικά πλήγματα, αφού η αποσύνθεση δείχνει να μην έχει τέλος.

Μετά τις θεαματικές αποχωρήσεις δύο βουλευτίνων του, της Κωνσταντίνας Αδάμου το 2021 και της Αγγελικής Αδαμοπούλου τον περασμένο Μάρτιο, κούνησε μαντίλι προ ημερών και μία τρίτη, η Φωτεινή Μπακαδήμα, που θεωρούνταν η πιο στενή ίσως συνεργάτιδα του κ. Βαρουφάκη τα τελευταία χρόνια.

Τρεις αποχωρήσεις και μάλιστα γυναικών, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με εκκωφαντικές κατηγορίες, είτε επισήμως, είτε στο παρασκήνιο, προκαλούν τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα, αλλά και τροφοδοτούν συζητήσεις και σενάρια για ένα γκρίζο μέλλον του σχήματος, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και έναν χρόνο μετά έκανε την έκπληξη μπαίνοντας στη Βουλή. Αν και οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 είναι πρωτίστως φαν του κ. Βαρουφάκη και ίσως να μην ενδιαφέρονται τόσο για το τι είδους κόμμα έχει, εμφιλοχωρεί πάντα ο κίνδυνος να προκύψει η εικόνα ενός πολιτικού χώρου που δεν τα πάει καλά με τις γυναίκες, αλλά ούτε και με τις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό να αποβεί μοιραίο στις κάλπες της επόμενης άνοιξης.

Και μάλιστα, σε μια ειρωνεία της κοινοβουλευτικής ιστορίας, προκύπτει το εξής παράδοξο: Η πολιτική επιβίωση του ΜέΡΑ25 απειλείται από γυναίκες στελέχη, παρότι είναι το μοναδικό κόμμα, ενδεχομένως και από την απαρχή του ελληνικού κράτους, που κατάφερε να εκλέξει περισσότερες βουλευτίνες από άνδρες βουλευτές: η αρχική Κοινοβουλευτική Ομάδα των εννέα μελών τον Ιούλιο του 2019 είχε πέντε γυναίκες και τέσσερις άνδρες! Μα, και το να αποχωρεί το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης ενός κόμματος, πάλι για ρεκόρ πάει. Πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα ακόμα και το δυσάρεστο ενδεχόμενο το ΜέΡΑ25 να μη διαθέτει στον δρόμο προς τις εκλογές καν Κοινοβουλευτική Ομάδα, εφόσον οι αποχωρήσεις συνεχιστούν και μείνει το κόμμα με λιγότερους από πέντε βουλευτές, κάτι που θα σημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν θα θεωρείται κοινοβουλευτικός αρχηγός.


mera25_thema_in_adamopoulou

Αγγελική Αδαμοπούλου
Αποχώρησε τον Μάρτιο του 2022 καταγγέλλοντας: «Παρατηρώ το ΜέΡΑ25 να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών. Το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας,
αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού

Οι… ολιγάρχες και το κονκλάβιο

Δημοφιλέστερα

To Top