Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα τον τελευταίο από τους τρεις θαλαμίσκους που θα αποτελέσουν τον διαστημικό της σταθμό, που θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος “Μενγκτιάν” εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, στις 3:37 (09:37 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.
Long March 5B with the 23t Mengtian Laboratory Module lifted off from Wenchang!
The Mengtian module, flying to join the two-module combination, is the last “building block” that allows Tiangong to form a T-shape structure.pic.twitter.com/NgytfWUX8J
— XIE Yongjun 解勇军 (@XIEYongjun_CHN) October 31, 2022
Τον Απρίλιο του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου “Τιάνχε”, κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών. Φέτος τον Ιούλιο εκτόξευσε τον “Γουεντιάν”, όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα.
⭕#چین امروز دوشنبه 31 اکتبر ماژول آزمایشگاهی Mengtian را به ایستگاه مداری ملی خود تزریق کرد، این پرتاب در ساعت 15:37 به وقت محلی از پایگاه فضایی Wenchang در استان Hainan با استفاده از ماهواره بر Long March 5-bi انجام شد. pic.twitter.com/KnCiygRCyY
— ایران دیلی 24 (@irandaily24) October 31, 2022
Ο βάρους 23 τόνων “Μενγκτιάν”, που είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος, αναμένεται να προσδεθεί με μια ακτινική πύλη στο ένα άκρο του “Τιάνχε” αργότερα σήμερα.
This afternoon, China launched the last experimental module of the space station, Mengtian Experimental Module.
China’s National Space Laboratory was completed, 60ton,T-shaped structure.
Congratulations to China Aerospace!🎉🎉🎉 pic.twitter.com/oug0RaLT0i— Sharing travel (@TripInChina) October 31, 2022
Ωστόσο ο διαστημικός σταθμός θα λάβει το τελικό του σχήμα Τ – με τον “Τιάνχε” στο κέντρο και στα πλάγια τους δύο εργαστηριακούς θαλαμίσκους – όταν επανατοποθετηθεί ο “Μενγκτιάν”, ενόσω θα βρίσκεται σε τροχιά, σε μία από τις δύο πλαϊνές ακτινικές πύλες του “Τιάνχε”.