Τεχνολογία

Κίνα: Εκτόξευσε τον τελευταίο θαλαμίσκο για τον διαστημικό της σταθμό

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα τον τελευταίο από τους τρεις θαλαμίσκους που θα αποτελέσουν τον διαστημικό της σταθμό, που θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος “Μενγκτιάν” εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, στις 3:37 (09:37 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Τον Απρίλιο του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου “Τιάνχε”, κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών. Φέτος τον Ιούλιο εκτόξευσε τον “Γουεντιάν”, όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα.

Ο βάρους 23 τόνων “Μενγκτιάν”, που είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος, αναμένεται να προσδεθεί με μια ακτινική πύλη στο ένα άκρο του “Τιάνχε” αργότερα σήμερα.

Ωστόσο ο διαστημικός σταθμός θα λάβει το τελικό του σχήμα Τ – με τον “Τιάνχε” στο κέντρο και στα πλάγια τους δύο εργαστηριακούς θαλαμίσκους – όταν επανατοποθετηθεί ο “Μενγκτιάν”, ενόσω θα βρίσκεται σε τροχιά, σε μία από τις δύο πλαϊνές ακτινικές πύλες του “Τιάνχε”.

Δημοφιλέστερα

To Top