Οικονομία

Οινούσσες: Το λίκνο της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας

Με έκταση μόλις 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων το ακριτικό νησί των Οινουσσών αποτελεί το σύγχρονο λίκνο της ελληνικής ναυτιλίας. Από αυτόν τον ακριτικό τόπο βγήκαν σπουδαίοι καπεταναίοι και ναυτικοί κάποιοι εκ των οποίων έγιναν στην πορεία και καραβοκύρηδες, δημιουργώντας παραδοσιακά εφοπλιστικά τζάκια που πρωταγωνιστούν και σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Εύστοχα ο Λέων Λαιμός είχε χαρακτηρίσει την Εγνούσα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί, «θαλασσοκράτειρα».

Όταν πλησιάζεις το λιμάνι αντικρίζεις στην μπούκα του το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας Μάνας, η οποία κρατώντας το μαντίλι κατευοδώνει τα παλικάρια που φεύγουν για τα ταξίδια τους στις θάλασσες του κόσμου ενώ είναι εκείνη η ίδια που τα υποδέχεται στη γλυκιά επιστροφή τους.

Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη στεριά αντικρίζεις την πλατεία του νησιού, την Πλατεία Ναυτοσύνης, όπως την ονόμασαν, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Λίγα μέτρα πιο κάτω και στα αριστερά, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει αποδείξεις και μαρτυρίες του οινουσσιώτικου ναυτιλιακού θαύματος.

Το επιβλητικό αρχοντικό

Μία επίσκεψη στο νησί αυτό σού δίνει τη δυνατότητα να γίνεις έστω και για λίγο μέρος του ιστορικού παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος.

Στο βάθος του δρόμου σε απόσταση 5’ συναντάς το επιβλητικό αρχοντικό που έκτισαν το 1935 το ζευγάρι Πανάγος Πατέρας και Κατίγκω Λαιμού και σήμερα λειτουργεί ως ένα πανέμορφο, με τοπικό χρώμα boutique hotel, υπό τη διεύθυνση της Νινέττας Παπαδαυίδ-Πατέρα.

Συνεχίζεις στον παραλιακό πεζόδρομο που είναι η καλοκαιρινή περαντζάδα για τους ντόπιους και τους τουρίστες.
Στο τέλος του δρόμου αντικρίζεις το κτίριο της Ακαδημίας Εμποροπλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Ενα κτίριο, μία ιστορία.

Εκεί συναντήσαμε τον διευθυντή της Ακαδημίας, τον κάπτεν Κώστα Πασσά, υπεύθυνο για θέματα εκπαίδευσης και την υποδιοικητή, υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, υποπλοίαρχο του Λιμενικού Δέσποινα Πυριανάν, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους χώρους.

Στον πρώτο όροφο δεσπόζει, στην κορυφή της σκάλας, μία παλιά γυροσκοπική πυξίδα που ήταν τοποθετημένη σε ένα φορτηγό πλοίο Λίμπερτι (τύπος πλοίου που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη δημιουργία και γιγάντωση της ελληνόκτητης ναυτιλίας).

Η Σχολή διαθέτει αίθουσες προσομοιωτών γέφυρας και ραδιοεπικοινωνιών καθώς και αίθουσα πληροφορικής, όλες άρτια εξοπλισμένες, καθώς και μία αίθουσα ναυτικής τέχνης, η οποία δημιουργήθηκε με μέριμνα του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Δημοφιλέστερα

To Top