Σημειώστε, πάντως, ότι το project «καλάθι του νοικοκυριού» το έχει βάλει κάτω από τις φτερούγες του Μ.Μ. Το παρακολουθούν στενά και ποντάρουν αρκετά στο συγκεκριμένο μέτρο για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα, που ακόμη και το ειδικό σήμα που θα βρίσκουμε από αύριο σε προϊόντα, στα ράφια και στα e-shop, έφθασε στο ΥΠΑΝ έτοιμο από το Μ.Μ. που διαχειρίστηκε τον σχεδιασμό και τη λοιπή προετοιμασία. Όσον αφορά τον Αδωνι είναι έτοιμος να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί τουρνέ σε όλα τα σούπερ μάρκετ για να παρακολουθήσει την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη.
O metoo ελεήμων
Ο τύπος με τα χαϊμαλιά κυκλοφορεί ανέμελος, γόνος ελεήμων με τα λεφτά άλλου, μηδέποτε εργασθείς, παριστάνει και τον θεματοφύλακα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και επιρρεπής στο metoo. Προσεχώς προβλέπονται γέλια…
Η επόμενη εξαγορά της Google στην Ελλάδα
-Σε λίγες μέρες θα ακούσουμε για τις επόμενες κινήσεις της Google που θέλει να μεγαλώσει το δικό της Google Cloud Region στην Ελλάδα με εξαγορές. Η εταιρεία TI Sparkle Greece (οι παλιοί της Πληροφορικής τη θυμούνται ως Med Nautilus) που λειτουργεί 3 data centers στη Μεταμόρφωση Αττικής, το Κορωπί Αττικής και τα Χανιά της Κρήτης, κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι είναι ο πρώτος στόχος εξαγοράς. Να δούμε επίσης πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις της Google με τη Lamda Hellix που ελέγχεται από την Digital Realty. Στην Ελλάδα, οι μετοχές Πληροφορικής κινούνται σταθερά ανοδικά, χωρίς υψηλές ταχύτητες, ενώ τα έργα υποδομής (ιδιαίτερα σε cloud υποδομές και data centers) κινούνται εντυπωσιακά. Η κατάσταση όμως για τον κλάδο στο εξωτερικό δεν είναι ευχάριστη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κάθε μία μετοχή του Facebook (ΜΕΤΑ) άξιζε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 350 δολάρια. Σήμερα παλεύει να κρατήσει την τιμή των 100 δολαρίων. Όλοι μαζί οι 6 μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street (Apple, Netflix, Μicrosoft, Amazon, Meta και Alphabet) έχασαν περισσότερα από 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία φέτος.
Πατήθηκε το κουμπί για αλλαγή Διοίκησης στην Παγκρήτια
-Η Lyktos Participations του Μιχάλη Σάλλα ζήτησε χθες, με επιστολή προς το ΔΣ της Παγκρήτιας, σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας (παραμένει με ποσοστό 11,25% στην Παγκρήτια) έκανε χρήση του σχετικού δικαιώματός που του δίνει ο νόμος καθώς κατέχει ποσοστό άνω του 10% μετά τη συμμετοχή της Thrivest στην τράπεζα. Το αίτημα της Lyktos για σύγκληση συνέλευσης έχει μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Δ.Σ.. Προφανώς, δεν μπορεί να στάλθηκε ένα τέτοιο αίτημα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των Lyktos και Thrivest, ενώ ούτως ή άλλως το υφιστάμενο ΔΣ είχε υποδειχθεί από τον Μ. Σάλλα και, αφού άλλαξε η μετοχική σύνθεση, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να ορίσουν διοίκηση της επιλογής τους. Κύκλοι της Thrinvest σχολίαζαν σχετικά πως εκτιμούμε την πρόθεση της Lyktos να διευκολύνει την αλλαγή ΔΣ, αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (απαιτεί έως 60 ημέρες) ώστε να εκπροσωπηθεί στη Συνέλευση. Ο Μ. Σάλλας δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου καθώς συνέδεε άρρηκτα τη συμμετοχή του με την προϋπόθεση η Lyktos να είναι στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας, ενώ εξαρχής ήταν γνώστης για την ύπαρξη του νέου επενδυτή και, όπως δηλώνει, στηρίζει σε όλους τους τόνους τον νέο στρατηγικό επενδυτή και το σχέδιό του για την τράπεζα. Μετά την επιστολή, το ΔΣ της Παγκρήτιας είναι υποχρεωμένο να ορίσει ημερομηνία σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης το αργότερο μέσα σε 20 ημέρες από τη στιγμή που έλαβε τη σχετική ειδοποίηση.
Δόθηκαν τα business plan
-Σε άλλα νέα τώρα, παραδόθηκαν χθες από τις συστημικές τράπεζες στον επόπτη τα νέα business plan προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες επιτοκίων κ.λπ. Όσον αφορά τα φθηνά δάνεια των TLΤROs, που ακριβαίνουν από 23 Νοεμβρίου, υπολογίζεται πως έχει αντληθεί ρευστότητα μεταξύ 12 και 14 δισ. και από αυτά οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν τώρα να επιστρέψουν τα μισά στην ΕΚΤ.
Optima: Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 60 εκ.
-Ολοκληρώθηκε χθες, με επιτυχία, η διαδικασία έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκ. ευρώ, από την Optima Bank. To μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο προφανώς καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Εμφανίστηκαν ωστόσο και ορισμένοι νέοι μέτοχοι που συμμετείχαν στη διαδικασία. Ένα παράδειγμα είναι η εταιρεία We Realize (του Χάρη Καρώνη) που είναι βασικός μέτοχος της Viva Wallet. Σημειώστε πως η φετινή χρονιά θα κλείσει -κατά τα φαινόμενα- με διπλασιασμό της κερδοφορίας της τράπεζας σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι πρώτοι μήνες του 2023 μπορεί να φέρουν την Optima στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.