Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο μέτωπο του πολέμου, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» (NYT).
Oι Rώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν το πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μικρά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ενισχύοντας την ανησυχία της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για ένα πιθανό πυρηνικό πλήγμα.
Aξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των οπισθοδρομήσεων του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το δημοσίευμα. Για τους «New York Times», το θέμα της συζήτησης των Ρώσων αξιωματούχων εκφράζει την έντονη απογοήτευσή τους για τις αποτυχίες τους στο ουκρανικό μέτωπο.
«Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης υποδηλώνει ότι οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή για το ότι έχουν λάβει άλλα μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα πυρηνικό χτύπημα.
Tην ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, βλέπει το φως της δημοσιότητας το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει στρατεύματα στη Λευκορωσία, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση εκτόξευσης για επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Ουκρανίας. Το φερέφωνο του Πούτιν – ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει μία κοινή αμυντική δύναμη με τον φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μινσκ έστειλε τανκς και άλλο στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία. Σύμφωνα με το σχέδιο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών η προπαγάνδα του Κρεμλίνου θέλει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να δείξει ότι το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. «Ένας από τους στόχους του Πούτιν είναι να πείσει τη Δύση ότι η Λευκορωσία αποτελεί γι’ αυτήν στρατιωτική απειλή!
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, «Οι Βρετανοί βλέπουν κάποιες ενδείξεις από την πλευρά της Ρωσίας αναλύοντας νέες δορυφορικές εικόνες που δείχνουν δύο ρωσικά μαχητικά MiG-31 κι ένα μεγάλο εμπορευματοκιβώτιο που προστατεύεται από ένα χωμάτινο τείχος σε αεροδρόμιο στη Λευκορωσία. Αυτό το σημείο στάθμευσης πιθανώς σχετίζεται με τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους AS-24 Killjoy. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτοί οι πύραυλοι δύσκολα μπορούν να αναχαιτιστούν με συμβατικά συστήματα αεράμυνας ή πυραυλικής άμυνας.
Για τους Βρετανούς, η Μόσχα χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους από το 2018. Ωτόσο, μέχρι στιγμής, κανένα πυραυλικό σύστημα Killjoy δεν έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία. Όπως εκτιμούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, εφόσον από στρατιωτικής πλευράς, αυτό αποτελεί ένα «μικρό στρατηγικό πλεονέκτημα» έναντι της Δύσης, το Κρεμλίνο μάλλον επιδιώκει έναν διαφορετικό στόχο. Η Ρωσία θέλει να «στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση» τοποθετώντας μαχητικά αναχαιτιστικά και υπερηχητικούς πυραύλους στη Λευκορωσία.
Με τον τρόπο αυτό, θέλει να δείξει στους δυτικούς ότι η μικρή χώρα του Λουκασένκο παίζει πλέον μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την έναρξη του πολέμου. «Το μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση είναι ότι οι Ρώσοι δεν είναι μόνοι τους αλλά υποστηρίζονται από τους συμπολίτες τους, τους Λευκορώσους. Ο Λουκασένκο έτσι κι αλλιώς λειτουργεί ως «μαριονέτα» του Πούτιν, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.