Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Αμερικανούς «να διατηρήσουν ακλόνητη ενότητα μέχρι την αποκατάσταση της ειρήνης» στην Ουκρανία, την ώρα που διεξάγονται στις ΗΠΑ οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων απειλούν να επηρεάσουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.
«Σας ζητώ να διατηρήσετε ακλόνητη ενότητα, όπως σήμερα, μέχρι την ημέρα που θα ακούσουμε αυτά τα σημαντικά λόγια που έχουμε ονειρευτεί, μέχρι να ακούσουμε ότι η ειρήνη έχει τελικά αποκατασταθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο αποδεχόμενος το αμερικανικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπάιντεν, τα δύο κόμματα του Κογκρέσου και κάθε έναν αμερικανό πολίτη για την σημαντική οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι τιμή του η παρασημοφόρησή του με το Μετάλλιο της Ελευθερίας της Φιλαδέλφειας και το αφιέρωσε «σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Ουκρανίας» που «δείχνουν στο μεγαλύτερο αυταρχικό καθεστώς του κόσμου ότι μόνο την ήττα μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρθηκε στους «ηρωικούς στρατιώτες, στους εθελοντές και τους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα που αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση για τους κατοίκους όταν οι ρωσικοί πύραυλοι και τα ιρανικά drones πλήττουν τους ηλεκτρικούς σταθμούς».
«Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη λέξη για μας, είναι αυτή που ενώνει πραγματικά όλους τους Ουκρανούς», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κίεβο: Έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά… με άλλο πρόεδρο, όχι με τον Πούτιν
Απαντώντας στις εκκλήσεις της Δύσης για έναρξη συνομιλιών με τη Μόσχα και μετά την τοποθέτηση του Κρεμλίνου ότι ο διάλογος θα γίνει όταν το κρίνει η Ρωσία, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχάηλο Ποντόλιακ, σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, εάν ο ουκρανικός στρατός ανακτήσει τον έλεγχο της Χερσώνας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει διάλογος από θέση ισχύος.
Ο Ποντόλιακ σχολιάζοντας το δημοσίευμα έγραψε στο Twitter: «Σημαντικό: η Ουκρανία ποτέ δεν αρνήθηκε τις συνομιλίες. Η θέση μας είναι γνωστή και ανοιχτή. Πρώτον, αποχώρηση των στρατευμάτων από τα εδάφη μας, δεύτερον είναι όλα τα υπόλοιπα. Ο Πούτιν είναι έτοιμος γι’ αυτό; Φυσικά όχι. Αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε σύμφωνα με την δική μας εποικοδομητική εκτίμηση θα μιλήσουμε με τον επόμενο ηγέτη της Ρωσίας».
Ο Πεσκόφ απαντά στη Δύση
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες αλλά όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή», η απάντηση του Κρεμλίνου μετά τις εκκλήσεις της Δύσης για εμπλοκή του Κιέβου σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ειδικότερα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όχι όμως αυτήν τη στιγμή.
«Έχουμε επανειλημμένα τόνισει ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή ώστε να επιτύχει τους στόχους της μέσω συνομιλιών» δήλωσε ο Πεσκόφ
«Έχουμε επισης ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπουμε την ευκαιρία για διεξαγωγή διαλόγου αυτήν την στιγμή» συμπήρωσε.
Η Δύση καλεί το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα
Όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες, η Δύση καλεί την Ουκρανία να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Μετά τις ΗΠΑ που ενθάρρυναν την Ουκρανία να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η εφημερίδα Washington Post έγραψε, πριν από λίγες ώρες, ότι η άρνηση του Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον Πούτιν δημιούργησε ανησυχία σε ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο να δείξει διαλλακτικότητα για να μην χάσει τους υποστηρικτές του.
Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του Oυκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές.
Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα στις 4 Οκτωβρίου που χαρακτηρίζει επισήμως «αδύνατη» την προοπτική κάθε είδους συνομιλίας με τον Πούτιν, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία.