Η Κίνα θα ενισχύσει πλήρως τη στρατιωτική της εκπαίδευση και προετοιμασία για οποιονδήποτε πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, φέρεται να είπε ο Σι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το νησί.
Η Ταϊβάν είναι ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα, αν και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά οποιεσδήποτε κινήσεις προς την πλήρη ανεξαρτησία θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε πόλεμο.
Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έκανε μια σημαντική προσθήκη στο Σύνταγμά του σχετικά με την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».
Οι ΗΠΑ απάντησαν στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξουν βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία – σε μια προσπάθεια να «προειδοποιήσουν» την Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».
Οι ειδικοί λένε ότι τα σχόλια του Σι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τον λάβει σοβαρά υπόψη της» και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει τον Κινέζο ηγέτη από την εισβολή στην Ταϊβάν.
Η τοποθέτηση του Κινέζου προέδρου έρχεται μετά την έκκλησή του τον περασμένο μήνα για ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη, τεχνολογική «αυτοδυναμία και ενίσχυση» για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κίνας στο εξωτερικό, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω συγκρούσεων.
Για την ώρα, δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δήλωση του Κινέζου προέδρου να τελεί υπό αξιολόγηση.
Ο Δρ Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Henry Jackson Society στο Λονδίνο, τόνισε στη Daily Mail: «Τα σχόλια όπως αυτό από τον Σι Τζινπίνγκ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».
«Επί χρόνια, ο Σι εντείνει τη ρητορική του σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, και ως απάντηση η Δύση έχει κάνει πολύ λίγα. Οι Φιλελεύθερες Δημοκρατίες πρέπει τώρα να δεχτούν τον λόγο του και να εργαστούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψουν τον Σι από την εισβολή στην Ταϊβάν».
«Ως προτεραιότητα, τα δυτικά έθνη πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάλειψης κάθε κινεζικής επιρροής από κρίσιμες βιομηχανίες όπως η ενέργεια, το νερό και η πυρηνική ενέργεια» πρόσθεσε ο Μεντόζα.