Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Μεχμέτ Οζ και τον Τζον Φέτερμαν για μια έδρα στη Γερουσία από τη Τζόρτζια έληξε με νίκη του δεύτερου, με μόλις τέσσερις μονάδες διαφορά.
Στο παρασκήνιο αυτής της πολιτικής σύγκρουσης κρύβονται τα τεράστια ποσά που δαπάνησαν οι δύο υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους.
Και οι δύο μαζί διέθεσαν 312 εκατ. δολάρια στη μάχη προς την έδρα. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε άλλα 62 εκατ. που δαπάνησαν την άνοιξη για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Φέτερμαν και των Ρεπουμπλικανών ο Οζ. Στο σύνολο σχεδόν 375 εκατ. δολάρια.
Από αυτό το ποσό, κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο διέθεσαν οι υποψήφιοι (133 εκατ.). Το υπόλοιπο δόθηκε από εξωτερικές ομάδες συμφερόντων ή από τους πολίτες.
Τα ποσά που δαπανούν οι γερουσιαστές έχουν φτάσει να είναι μεγαλύτερα από όσα δαπανούν οι υποψήφιοι πρόεδροι για να εξασφαλίσουν τη νίκη στην Πολιτεία.
Το προφίλ των συνεισφορών ήταν διαφορετικό για τον Οζ και τον Φέτερμαν, με τον δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερα από δωρεές και γενικά να ξοδεύει περισσότερα.
Ο Φέτερμαν είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσά από μικρές δωρεές (κάτω από 200 δολάρια η κάθε μία), αλλά ο Οζ είχε υπέρ του ομάδες με βαθιές τσέπες που έριξαν υπέρ του πάνω από 20 εκατ. δολάρια μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αλλά και η τσέπη του Μεχμέτ Οζ είναι βαθιά – εξάλλου ήταν επιτυχημένος καρδιοχειρουργός με πληθώρα τηλεοπτικών εμφανίσεων. Τα στατιστικά δείχνουν ότι διέθεσε περί τα 27 εκατ. από τη προσωπική του περιουσία, ένα ποσό αυτοχρηματοδότησης πολύ μεγάλο ακόμη και για τα αμερικανικά δεδομένα. Μόνο μέσα σε τέσσερις ημέρες στα τέλη του μήνα έριξε στον αγώνα τέσσερα εκατ. δολάρια.
Μια ιδέα για τα ποσά που ρίχτηκαν στη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών για μια έδρα στις κρίσιμες Πολιτείες δίνει η καταμέτρηση από το OpenSecrets, ένα φορέα για τη διαφάνεια στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Στις πέντε πρώτες πολιτείες -κατά σειρά την Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια, την Αριζόνα το Ουισκόνσιν και το Οχάιο- ξοδεύτηκαν συνολικά 1,3 δις. δολάρια.
Και το 2016 έγινε στην Πενσυλβάνια η πιο δαπανηρή εκστρατεία για μια έδρα στη Γερουσία με κόστος 179 εκατ. δολάρια, λιγότερα από τα μισά που δόθηκαν σήμερα.