Έκανε πολλή ζέστη εκείνο το μεσημέρι του περασμένου καλοκαιριού στον Πάνορμο, παρόλο που το αεράκι έστελνε κάποιες ανάσες δροσιάς στους πελάτες του Principote, που γευμάτιζαν. Ανάμεσά τους, σε ένα τραπέζι, ο Δημήτρης Μπάκος και ο Γιάννης Καϋμενάκης, μαζί με φίλους τους, απολάμβαναν ένα σύντομο διάλειμμα από τις πολλαπλές επαγγελματικές τους ασχολίες.
Ασχολίες, που ξεκινάνε από την Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζονται με τη ναυτιλία, ενώ εσχάτως «πάτησαν» Μύκονο. Μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μέσω της Intrakat, αγόρασαν, καταβάλλοντας 10.600.000 ευρώ, το ξενοδοχείο Apanema Resort. Ήταν το πρώτο δυνατό «μπάσιμο» των δύο πρώην ναυτικών στη Μύκονο και δεν θα είναι και το μοναδικό στο νησί, καθώς οι δύο εφοπλιστές σχεδιάζουν και νέα επιχειρηματικά ανοίγματα.
Έχοντας εισέλθει -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- στον χώρο των κατασκευών, της ενέργειας, των media και των τραπεζών, συνεχίζουν απτόητοι να κυνηγούν ευκαιρίες στο ελληνικό επιχειρείν, στο οποίο εισήλθαν αθόρυβα τη δεκαετία του 2000 ως μικροί παίχτες, για να εξελιχθούν σταδιακά σε όψιμους πρωταγωνιστές με πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Αμφότεροι, παραμένουν χαμηλών τόνων και κινούνται με γνώμονα το ένστικτό τους, «βουτώντας» σε αχαρτογράφητα γι’ αυτούς ύδατα. Ο χώρος του hospitality και η Μύκονος αποτέλεσαν το ιδανικό ξεκίνημα για τα σχέδιά τους, με δύο project, ενώ έπονται και έτερες κινήσεις σε άλλα νησιά, που είναι πολύ «δυνατοί» τουριστικοί προορισμοί.
Το «φιλέτο» της Μύκονου, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη
Δημήτρη Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης ξεκίνησαν, μπαρκάροντας στα καράβια τη δεκαετία του ‘70, εκεί όπου άνθησε η σχέση ζωής που τους διέπει για πάνω από 40 χρόνια. Οι δύο «κολλητοί» φίλοι και αργότερα συνεταίροι κατάφεραν, με πολλή δουλειά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να μεγαλουργήσουν, όταν αποφάσισαν να γίνουν στεριανοί. Κι αν όταν ενέσκηψαν στο ελληνικό επιχειρείν, άκουσαν στην αρχή διάφορα, εκείνοι απλά έκλεισαν τα αυτιά τους και προχώρησαν με αποφασιστικές κινήσεις, σε χώρους με τους οποίους δεν είχαν σχέση.
Η αγορά του ξενοδοχείου Apanema μέσω της Intrakat, στην οποία μπήκαν αποκτώντας το 31,7%, είναι η πρώτη τους επενδυτική κίνηση στη Μύκονο. Η θέση του στην περιοχή Ταγκού ήταν και το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου resort με την εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, γι’ αυτό άλλωστε το κόστος απόκτησής του «άγγιξε», ουσιαστικά, τα 11 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου είναι η πλήρης ανακατασκευή του ξενοδοχείου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα luxury boutique hotel, που θα προσφέρει μια υψηλής ποιότητας διαμονή, συνυφασμένη με ξεχωριστή αισθητική και τις αναμενόμενες παροχές υπηρεσιών στους πελάτες του.
Η συγκεκριμένη εξαγορά ενισχύει την παρουσία των επιχειρηματιών στη Μύκονο μέσω της Intrakat, που ενισχύει και το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αφού, εκτός από το Apanema, ανέλαβε και την κατασκευή κατοικιών προσωπικού στο νησί. Το συγκεκριμένο project αφορά συγκρότημα 200 κλινών στην Άνω Μερά, για το οποίο αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι τρεις τους δεν πρόκειται να σταματήσουν τις επενδύσεις της στη Μύκονο και αναζητούν τον επόμενο στόχο τους, αφού το νησί «πουλάει τρελά».
Στα σχέδια τους υπάρχει ήδη το άνοιγμα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Πάρος, που ανεβαίνει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια ως το αντίπαλο δέος της Μυκόνου. Ακολουθεί η Σαντορίνη, που έχει μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια σεζόν, η οποία ξεπερνάει τους έξι μήνες και έπειτα έρχεται η Κρήτη -νησιά δηλαδή, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή το καλοκαίρι.
Οι δύο «κολλητοί» δεν βιάζονται να κάνουν κινήσεις, αφού πάντα λειτουργούσαν με επιμονή και μεθοδικότητα, ενώ διακρίνονται για το πώς μπορούν να κινούνται σε χώρους που τους είναι άγνωστοι. Αμφότεροι σκληραγωγήθηκαν μέσα στα δεξαμενόπλοια, βιώνοντας αρκετές φορές… ζόρικες καταστάσεις, που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τρικυμίες.
Ο Δημήτρης Μπάκος ξεκίνησε από ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Γιάννης Καϋμενάκης από τον Κορυδαλλό, χωρίς κανένας από τους δύο να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα, στην οποία ανδρώθηκαν, ταξιδεύοντας για χρόνια.
Με φόρα από τα Εμιράτα