Ένας νέος κύκλος αιματοχυσίας έχει ανοίξει, με την κόλαση να μαίνεται και τη μάχη με τον χρόνο να έχει ξεκινήσει. Την εκτόνωση της οργής του «πληγωμένου» – από τη Χερσώνα – Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα με πάνω από 90 ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν στην ουκρανική επικράτεια, αφήνοντας χωρίς ρεύμα περισσότερα από επτά εκατ. νοικοκυριά.
«Αντέχουμε τα πάντα, θα οικοδομήσουμε τα πάντα από τη αρχή», το μήνυμα που στέλνει ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις ρωσικές εχθροπραξίες τις οποίες έσπευσε να καταδικάσει η Ουάσινγκτον τονίζοντας ότι η παροχή στήριξης στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
BREAKING: #BNNUkraine Reports
Explosions were heard in Kyiv, and smoke could be seen rising above the city. The air is filled with explosions.
Video of the fire after the explosions in Kyiv.
Russia knows how to fight only with residential buildings and peaceful residents, while it is completely failing on the front.#RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/M2Q2Pn660R
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) November 15, 2022
Τα μηνύματα της αμερικανικής πλευράς έρχονται μετά τις ρωσικές απειλές ότι στόχος της Μόσχας αποτελεί η βοήθεια της Δύσης, εννοώντας την αποστολή όπλων στους Ουκρανούς.
Οι επιθέσεις
Το μαύρο φάνηκε με το φως της ημέρας στην Ουκρανία, με τις σειρήνες να ηχούν στο Κίεβο και τους πυραύλους να πέφτουν σε συγκροτήματα κατοικιών σκοτώντας έναν άμαχο.
Η ρωσική επιθετικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Από τις δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν τα νότια και δυτικά, Χάρκοβο, Οδησσός, Λβιβ.
Συνολικά, οι κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές υπολογίζονται σε 15, τη στιγμή που χτυπήθηκε και τμήμα των συνόρων Ουκρανίας-Πολωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι.
Η παράπλευρη αυτή απώλεια αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή έκτακτη είδηση δεδομένου ότι η Πολωνία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Τα ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν είναι γιατί ο Πούτιν επέλεξε να κλιμακώσει αυτήν τη στιγμή την επιθετικότητα και γιατί προβαίνει σε κινήσεις που μαρτυρούν βιασύνη…
Αξιωματούχοι της Δύσης ανέμεναν την επιστροφή της ρωσικής επιθετικότητας αυτήν την χρονική στιγμή. Η πρώτη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα της εκδίκησης μετά την ταπείνωση στη Χερσώνα, όμως κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι σε λίγους μήνες – σε ένα σκηνικό ενός δύσκολου χειμώνα με δριμύ ψύχος – η Ρωσία θα έχει ξεμείνει ως ένα βαθμό από μαχητές και όπλα.
Εν ολίγοις, το Κρεμλίνο δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους που αυτή τη στιγμή διαθέτει όπως συνέβη με τα ιρανικής κατασκευής drones με τα οποία προχώρησε σε σειρά επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.
Είναι επίσης γνωστό ότι με μανία ο Πούτιν προσπαθεί να αλιεύσει μισθοφόρους από άλλες δεξαμενές, ακόμη και από τις φυλακές, μέσα από υπογραφή διαταγμάτων.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δέχεται συνεχή βοήθεια – σε αμυντικό επίπεδο – από τη Δύση κάτι που οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως θα εξακολουθήσουν να κάνουν μετά και την ομιλία του Ζελένσκι – μέσω βιντεοκλήσης – στο περιθώριο της G20.
Σε αυτήν την παρέμβαση, ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε διάθεση να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες κάτι που επιθυμούσαν και οι δυτικές δυνάμεις.
Μετά τους όρους, ωστόσο, του Ζελένσκι για εμπλοκή σε συνομιλίες με τη Μόσχα, ο Πούτιν με το «τσαρικό» του ύφος επιχείρησε να δείξει τη… ρωσική υπεροχή ενώ ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν έχασε ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στην ουκρανική πλευρά.
Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη – Τι ζητά απο τη Ρωσία
Υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, τάχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20
«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.
Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і…
Posted by Володимир Зеленський on Monday, November 14, 2022
Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.
«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.
Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.
“Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία… Αυτό είναι δίκαιο. Εάν αφαιρέσετε κάτι, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πάρει», είπε.